Cum stam la terase, de la 1 iunie. Dacă nu sunteți la masă cu cineva cu care locuiți, distanța e de 1,5 metri

carantina

După două luni și jumătate de pauză, în România se redeschid terasele. Regulile de funcționare au fost publicate în Monitorul Oficial, iar unele dintre ele vor fi greu de pus în practică. Cum ne vom identifica în fața celor care ne servesc, pentru a demonstra, de exemplu, că locuim împreună, dar nu avem aceeași adresă în buletine?

Terasele se redeschid de luni, 1 iunie, însă nimic nu va mai fi la fel ca înainte de pandemie. Mai puține mese, mai mult loc între ele, limitarea numărul de persoane sau echipamente de protecție pentru cei care vor servi. Sunt doar câteva dintre regulile privind funcţionarea teraselor.

Normele au fost publicate în Monitorul Oficial într-un ordin emis de miniştrii Sănătăţii, Economiei, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare. Nu vor avea acces pe terase clienții cu simptome respiratorii, așa că dacă tușiți mai bine stați acasă. La intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini. La o masă vor putea sta maximum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane. Între scaunele de la mese alăturate va trebui să existe o distanţă de minimum 2 metri.

Obligatoriu, cu rezervări în registru

Nu se vor putea muta de la o masă la alta meniuri, solnițe sau oliviere, acestea urmând să fie dezinfectate după plecarea clienţilor de la fiecare masă. Personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi. Trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, și trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor.

Va fi interzis consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă. Foarte important: locurile se ocupă cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă ar fi cazul. Administratorii teraselor trebuie să completeze, într-un registru, date concrete pe baza cărora se poate efectua o anchetă epidemiologică. Ar putea fi vorba despre nume şi prenume, adresă şi număr de telefon.Nerespectarea acestor reguli se sancționează cu amenzi de la 5.000 la 10.000 lei, pentru persoanele fizice, respectiv de la 10.000 la 30.000 lei, pentru persoanele juridice.

About Post Author