Cum să te lași de fumat în pandemie. La Timișoara există un centru special

fumat

Ar fi o perioadă bună, spun specialiștii, să vă lăsați de fumat, dacă aveți acest viciu. E Ziua națională fără tutun, iar la Timișoara există un centru specializat care vă poate ajuta să renunțați la țigară.

Ziua națională fără tutun este marcată în România, din 2002, în a treia joi a lunii noiembrie. Statisticile spun că, în fiecare an, în Europa, peste 700.000 de oameni se sting din cauza afecțiunilor cauzate de fumat. Consumul de tutun este, așadar, principala cauză de îmbolnăvire și moarte prematură în Europa.

În România, potrivit Eurobarometrului publicat în anul 2017, realizat de Comisia Europeană, sunt peste 5,5 milioane de fumători, din care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. 28% din românii cu vârsta peste 15 an fumează, puțin peste media europeană (26%). În ultimii ani a fost constatată și o creștere a interesului tinerilor față de produsele care conțin tutun. „Putem spune că au apărut două noi categorii: cea a consumatorilor de tutun care «vapează» și cea a celor care consumă produse de tutun încălzit”, spune dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, de la Spitalul „Victor Babeș”.

Despre fumat și Covid

Anul 2020 a adus o nouă provocare, pentru că multe studii arată că fumatul este asociat cu o severitate crescută a bolii și chiar deces la pacienții spitalizați, infectați cu SARS COV 2. „Fumătorii de tutun sunt mai vulnerabili la infectare, deoarece actul de a fuma implică contactul degetelor, eventual al țigării contaminate, cu buzele. Consumul de narghilea implică adesea mai mulți consumatori, facilitând transmiterea virusului în comunitate. În plus, fiind încurajată munca la domiciliu, o bună parte dintre fumători cresc involuntar consumul de tutun”, mai spune dr. Marc.

Un centru de consiliere pentru renunțarea la fumat se află la Spitalul Victor Babeș”. Dacă ați decis să vă lăsați de fumatm, puteți primi de aici atât sfaturi de la consilieri specializați, cât și recomandări de tratament. „Anul trecut, numărul fumătorilor care au apelat la centrul nostru a fost destul de mare. În acest an, din cauza pandemiei, din ce în ce mai puțini oameni ne trec pragul. De aceea, am gândit un program prin care putem să oferim consiliere telefonică, inclusiv psihologică, celor care vor să renunțe cu adevărat la fumat. Este nevoie de răbdare și mai ales ambiție, fiindcă adesea e nevoie de mai multe tentative de renunțare”, explică specialistul pneumolog.

Mai multe detalii despre campaniile antifumat și ceea ce trebuie să facă un fumător pentru a renunța la tutun pot fi găsite aici.

About Post Author