Cosmin Tabără: Directorul Poliției Locale nu trebuie să depindă de cei care îl țin pe post

poliția locală

Poliția Locală trebuie așezată pe baze noi, corecte, iar angajații trebuie să-și asume responsabilități. Este ceea ce crede viceprimarul Cosmin Tabără, care va avea în „ogradă” Direcția Poliției Locale. Organizarea concursului pentru postul de director este o prioritate.

Viceprimarul Cosmin Tabără, proaspăt ales în funcție, va fi responsabil de strategia juridică, de Evidența Populației, de reforma în sport, de regularizarea și valorificarea patrimoniului și de siguranța publică, inclusiv de Poliția Locală. Această instituție e una mult blamată în ultimii ani, poate și pentru modul în care a gestionat fostul primar Poliția Locală, considerată un fel de „gardă pretoriană” a acestuia.

Una dintre primele decizii luate de Dominic Fritz, după învestire, a fost schimbarea directorului interimar. Dorel Cojan ocupa această funcție de aproape șapte ani și a făcut rocadă cu Dumitru Domășnean, adjunct la vremea respectivă. Viceprimarul Cosmin Tabără spune că are nevoie de puțin timp pentru a desluși toate „misterele” PLT, dar câteva lucruri sunt clar de la bun început.

Vrea responsabilitate

În PLT pare haos, lucru care afectează activitatea instituției. Iar asta trebuie să se termine. Tabără dă și un exemplu: cel al zonei Gării de Nord, unde până și cei care locuiesc acolo nu se mai simt în siguranță.

„Am mai multe idei în cap, trebuie să rezolvăm mai multe probleme (…) Am înțeles că sunt și ceva probleme interne în cadrul Poliției Locale. Pentru a eficientiza Poliția Locală, trebuie să rezolvăm aceste probleme interne. Pe de altă parte, va trebui ca, în acest proces de organizare a PLT, să rezolvăm și problemele orașului. Îmi vine acum o primă imagine a Gării de Nord și a zonei Gării de Nord. Nu sunt numai migranți acolo, sunt și «migranți» care sunt acolo de ani de zile, de ți-e și frică să treci. Această zonă trebuie rezolvată”, a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, Cosmin Tabără.

Potrivit acestuia, trebuie ca polițiștii locali să-și asume ei înșiși un anumit comportament și să fie responsabili. Cum pot, de exemplu, să amendeze șoferii parcați ilegal, când chiar ei fac același lucru? „Pe de altă, văd, și văd postările zilnice pe Facebook, cu mașini parcate aiurea. Și această problemă trebuie rezolvată și, împreună cu Poliția Rutieră, trebuie făcut. Cer și de la PLT, și voi cere responsabilitate, pentru că, de multe ori, și chiar în jurul tribunalului, erau mașini de poliție locală parcate pe trotuare, mașini de poliție locală parcate pe zone pietonale. Cât va ține de mine, eu nu voi permite așa ceva”, mai spune viceprimarul.

Interimatul nu e o soluție

Tabără e franc: „În primul rând, la PLT cred că trebuie să se schimbe mentalitatea”. La asta ar trebui să contribuie și desprinderea de politic, cel puțin în teorie. Asta înseamnă organizarea, după șapte ani, a unui concurs pentru postul de director executiv.

„În cel mai scurt timp posibil aș vrea să se organizeze concurs de director. Nici acest lucru nu a fost în regulă, că ani de zile un director a fost fără concurs. Indiferent că este bun sau nu, trebuie să aibă un post definitiv. Din punctul meu de vedere este o prioritate. Pentru a putea să le cerem să fie eficienți, trebuie prima dată în cadrul lor să fie foarte bine organizați și cu responsabilitate. Atâta timp cât ești doar interimar nu faci ceea ce trebuie, plus că ești supus în permanență șefilor care te țin interimar. Tu trebuie să fii pe postul tău și să-ți faci treaba”, conchide liberalul.