Contract de urgență pentru patru cimitire. PMT dă de opt ori mai puțin decât estima și anunță licitație

cimitire

Mai puțin de 4.000 de euro va plăti, până în iunie, Primăria Timișoara către firma care se va ocupa de înmormântări în patru cimitire. Suma e de opt ori mai mică decât cea pe care era dispusă s-o achite municipalitatea, iar societatea s-a judecat în trecut cu PMT. Va urma o licitație pentru care va fi făcut un caiet de sarcini mai strict decât era până acum.

Pentru ca în patru cimitire din Timișoara să se poată face, în continuare, înhumări, PMT a încheiat un contract de urgență cu o firmă care s-a angajat că prestează acest serviciu la un preț de opt ori mai mic decât cel pe care era dispusă să-l plătească administrația locală. Anunțul privind achiziția directă de „lucrări și servicii necesare înhumării în cimitirele publice umane situate pe str. Rusu Șirianu, Calea Șagului, Calea Lipovei și str. Stuparilor” a fost publicat în 28 decembrie 2021, cu termen limită de depunere a ofertelor două zile mai târziu.

Suma maximă oferită de PMT era de 160.233 lei, cu TVA. În 31 decembrie a fost semnat și contractul propriu-zis, pentru numai 19.159 lei, cu TVA. Firma este Denisalex SRL, cu sediul în Giarmata.

Doar săpat de gropi

Contractul este valabil în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, dar poate înceta la „epuizarea sumei care reprezintă prețul contractului, precum și în cazul încheierii de către achizitor a unui nou contract de concesiune servicii privind întreținerea și exploatarea cimitirelor menționate în prezentul contract”.

Viceprimarul Cosmin Tabără spune că acest contract a fost încheiat pe foarte repede înainte, fiindcă, în caz contrar, exista riscul să nu poată fi făcute înmormântări în cele patru cimitire. „Firma cu care am semnat contractul se va ocupa, practic, doar de săparea gropilor. De restul operațiunilor – întreținere, curățenie – se va ocupa administrația cimitirului. Nu aveam altă soluție. Firma cu care am avut contract pentru Calea Șagului și Rusu Șirianu, cu care am reziliat înțelegerea la jumătatea anului trecut, și-a strâns tot ce avea și a plecat, fără să ne anunțe. Era obligată să rămână până când urma să facem un nou contract. Numai luni, 3 ianuarie, au fost cinci înmormântări în Calea Șagului și două în Rusu Șirianu”, susține Tabără.

Viceprimarul va face un draft de caiet de sarcini pentru viitoarea licitație, care va fi trimis pentru consultare și completare consilierilor locali și apoi va fi supus la vot în plen. Va urma lansarea licitației propriu-zise.

Greu de tot în cimitire

Contractul pentru cimitirele din Calea Șagului și Rusu Șirianu a fost reziliat la începutul lunii mai 2020. „Primăria Timișoara, prin Direcția Patrimoniu, a reziliat unilateral contractul de concesiune încheiat în luna mai 2020 cu Societatea Casa Funerară Octavian și Adi SRL, având ca obiect prestarea de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii cimitirelor de pe Calea Șagului și de pe str. Rusu Șirianu”, declara, la acea vreme, viceprimarul Tabără.

Potrivit acestuia, fuseseră înregistrate mai multe plângeri la adresa societății, iar adresele trimise de primărie au rămas fără răspuns.

Nici Denisalex SRL nu are un istoric prea grozav în ceea ce privește relația cu PMT. În iarna lui 2020, societatea a refuzat să plece din cimitirele Lipovei, Săracilor și Stuparilor, după ce îi expiraseră, încă din vară, contractele de concesiune. Firma s-a judecat cu municipalitatea în mai multe dosare, iar acum revine. Chiar dacă temporar.