Containerele închiriate de Spitalul Municipal cu 119 euro / zi, mutate din Parcul Botanic. Ca să poată fi folosite / FOTO
Spitalul Municipal a închiriat, cu 18.000 de euro chirie + transport dus-întors, opt containere pentru izolarea pacienților suspecți de coronavirus. Acestea au fost puse în Parcul Botanic, dar nu sunt de folos acolo. Noul director al Clinicilor Noi speră ca, în câteva zile, să rezolve problema.
Spitalul Municipal a închiriat, de la o firmă din Sibiu, mai multe containere de izolare pentru pacienții suspecți de coronavirus. Acestea au fost puse în Parcul Botanic cu acordul Primăriei Timișoara, la solicitarea fostului director al Municipalului, dr. Olimpia Oprea, cea care a și semnat contractul de închiriere. Noul manager, numit în funcție de două zile, s-a trezit practic cu ele în „ogradă”. „Avem nevoie de ele în condițiile în care avem mai mulți pacienți care ajung în UPU și sunt suspecți de infecție cu coronavirus. Ei trebuie izolați. Legislația ne obligă să izolăm câte unul într-un salon. Avem nevoie de o zonă galbenă în care să-i ținem pe acești pacienți până vine rezultatul testării pe PCR, dacă sunt sau nu pozitivi cu coronavirus”, a explicat, pentru stiridetimișoara.ro, managerul spitalului, dr. Daniel Malița.
Au ajuns la Timișoara opt containere a câte două locuri, un container tip grup sanitar și încă două care sunt holuri. Acestea din urmă vor fi trimise înapoi la Sibiu. Chiria pentru toate este de 119 euro / zi, cu TVA. „La un pacient suspect, nu putem pune decât unul singur. Practic, avem sigur opt locuri. Contractul a fost făcut pe 30 de zile, cu începere din 28 aprilie. Vom vedea cu cinci zile înainte de expirarea contractului dacă îl prelungim sau nu. Depinde de situația epidemiologică”, ne-a mai declarat directorul Clinicilor Noi.
Trebuie mutate, dacă se vrea să fie și folosite
Containerele nu vor rămâne însă în parc. „Locația nu este cea mai fericită. Sper ca până săptămâna viitoare să le mutăm în curtea din spatele spitalului, acolo unde este noul buncăr de radioterapie. Ajungem mai ușor cu branșamentul de electricitate, astfel încât să le putem folosi. Acum sunt destul de departe. Nu putem avea circuite funcționale, ne trebuie o pază separată, să le păzim, să păzim poate și pacienții care stau în ele”, explică dr. Malița.
Transportul dus-întors, respectiv montarea containerelor au costat 15.000 de euro. Mutarea lor într-un nou amplasament nu este o operațiune simplă. Și nici ieftină. Dr. Daniel Malița este însă optimist. „Pentru mutare am avut deja mai multe discuții cu firma de la Sibiu. Sper să reușim să includem mutarea în banii respectivi sau, dacă plătim, să plătim o sumă simbolică. Încercăm să mai obținem, pe plan local, niște sponsorizări, cu macara, cu transport”, mai spune acesta.