Consilier județean PSD: Mă îndoiesc că în următorii 10 ani se va construi vreun spital regional în zonă
Nici măcar PSD-iștii nu par să mai creadă promisiunile făcute de-a lungul timpului de guvernele lor. Medicul Dan Poenaru, social-democrat cu vechime, a spus în plenul CJ că nu crede că o astfel de investiție va fi pusă în practică în vestul țării. Cel puțin nu în următorul deceniu.
În urmă cu aproape un an și jumătate, Viorica Dăncilă, pe atunci premier în funcție, anunța că există un plan de construire a unui spital regional, în parteneriat public-privat, în această parte de țară. A rămas doar o vorbă, pentru că, la acest moment, Spitalul Județean Timișoara este singura unitatea sanitară care acoperă vestul României. În aceste condiții, consilierul PNL Sorina Ciurlea a întrebat, în plenul CJ, de ce, în acest an, s-a cheltuit foarte puțin din banii de investiții.
„La Spitalul Județean suntem la 15% cu cheltuielile. Ori nu am știut să facem bugetul la începutul anului, ori nu suntem în stare să cheltuim banii. Un răspuns că până la finalul anului o să cheltuim diferența nu cred că este unul veridic, iar acel răspuns, că bugetele sunt multianuale, nu mi se pare o gândire sănătoasă”, a spus Ciurlea. Răspunsul primit de la aparatul tehnic al CJ a fost că, în ceea ce privește întreținerea și reparațiile, au fost angajate lucrări de 4,8 milioane de lei, suma alocată fiind de 5 milioane. Pe partea de investiții s-ar fi ajuns la 25%.
Cum să faci un spital regional?
Interesantă a fost însă intervenția medicului Dan V. Poenaru, consilier județean PSD. „Eu mă îndoiesc că în următorii 10 ani se va construi un spital regional în această zonă. Din 1997, clădirea de pe Torontalului (ceea ce ar fi trebui să fie un spital municipal – n.r.) stă nemișcată. Cum să faci un spital regional? Singura soluție a fost dezvoltarea spitalului județean, prin schimbarea infrastructurii, aplicarea normelor europene – la fiecare salon trei paturi, grup sanitar, apariția secției de mari arși, reabilitarea pentru transplant renal. Spitalul Județean din Timișoara asigură 60% din necesarul din Timiș. Cea mai mare problemă este a forței de muncă. La licitațiile de la spitalul județean se prezintă firme care… vedeți cum arată, de la Botoșani, care lucrează o lună și fug. Nu trebuie să neglijăm rolul strategic pe care-l are spitalul județean în Timiș”, a afirmat Poenaru.