ConCentrica 2020. La Timișoara se citește, din nou, în cerc

bugetul

Lectura în cerc se întoarce la Timișoara, cu tot cu distanțarea impusă de vremuri. Concentrica 2020 are loc în Piața Libertății, în organizarea Bibliotecii Județene „Sorin Titel”. Se va citi din Traian Dorgoșan, iar participanții vor fi și noi, și vechi.

Cartea parcurge comunitatea, comunitatea parcurge cartea. „ConCentrica 2020. Locul Rimei. Cea de a cincea ediție a celei mai importante lecturi publice românești are loc într-un context fără precedent. Evenimentul încearcă să integreze artistic măsurile impuse de gestionarea pandemiei. Astfel, suprafața de desfășurare va fi delimitată de șevalete și bandă avertizoare. Scaunele vor fi ocupate de participanți noi și vechi. În carne și oase și în… fotografii de la manifestările BJT. din anii precedenți. Această juxtapunere e, deopotrivă, un semn de nostalgie și speranță, instituția promovând lectura (și) ca formă de coeziune socială”, spune Tudor Crețu, directorul BJT.

Va fi citit, de această dată, volumul „Cellalt geamăn”, (Facla, 1972), de Traian Dorgoșan (1935 – 2017). Cel supranumit „regele” boemei timișorene a fost unul dintre cei mai rafinați autori ai generației sale. Sub titlul „Imperiul marelui ridicol”, BJT a realizat în 2019 integrala poetică Traian Dorgoșan.

Alături de Pătura care citește, Lecturi aprinse și LitVest, ConCentrica este unul dintre proiectele BJT, sprijinite de CJ Timiș, care au transformat Timișoara în Capitala lecturilor publice. La prima ediție s-a citit din Petre Stoica. ConCentrica 2020 are loc joi, 25 iunie, la ora 12, în Piața Libertății.

About Post Author