Conacul Mocioni nu e gata. Într-o lună trebuie recepționat, altfel CJ Timiș dă înapoi 1,6 milioane de euro
CJ Timiș speră să nu piardă 8 milioane de lei, bani din Programul Ro-Cultura, finanțat din Granturile SEE, norvegiano-islandeze, pentru Conacul Mocioni. Acesta trebuia să fie gata de șapte luni, dar încă nu e. Și nici nu e clar cum va fi penalizat constructorul, care nu mai are contract de jumătate de an.
Șantierul de reabilitare de la Conacul Mocioni din Foeni, investiție finanțată din Granturile SEE, în cadrul Programului Ro-Cultura, a fost deschis oficial în ianuarie 2022. Au intervenit, până atunci, doar arheologii, în curtea de față a clădirii fiind descoperită o necropolă cu o vechime estimată de câteva secole bune.
Contractul de finanțare are o valoare totală de aproape 17 milioane de lei, din care nerambursabili sunt peste 9,5 milioane. Restul vine de la bugetul CJ. Proiectul prevede reparații capitale și restaurarea scării interioare a conacului. La parter vor fi un salon de primire, o cafenea culturală, un spațiu muzeal, o bibliotecă și o sală pentru spectacole. Curtea și grădina vor fi amenajate pentru a permite organizarea de evenimente. Subsolul și podul vor fi igienizate și vor servi ca spații tehnice.
Trebuia să fie gata în aprilie
La finele lunii aprilie, fostul președinte al CJ Timiș, Alin Nica, anunța că sunt probleme din cauza constructorului. „Termenul de finalizare al proiectului este 31 decembrie 2024. Contractul de lucrări expiră la sfârșitul lunii acesteia și vor fi penalități după, nu acceptăm să prelungim contractul de execuție după acest termen (…) Lucrările puteau fi făcute mai repede și nu erau probleme de structură care să-i țină în loc și să aibă întârzierile pe care le-au avut. Problemele de structură le-am rezolvat la momentul respectiv. O să fie trei-patru luni întârziere, așa estimăm noi și văd că și constructorul estimează asemănător”, ne spunea Nica. La acea vreme, șantierul era finalizat în proporție de 75%.
În luna septembrie am întrebat la CJ Timiș care este starea lucrării de la Conacul Mocioni și dacă au fost calculate penalități pentru constructorul care nu și-a respectat partea contractuală.
„Lucrările de reabilitare sunt îndeplinite în procent de 79%. Nu s-au facturat penalități de întârziere până la această dată. Calculul penalităților / zi se va efectua în momentul emiterii primei facturi de penalități”, ni s-a răspuns într-o adresă semnată de Alin Nica.
Se caută „o formulă”
Au trecut două luni de la acel moment, iar lucrurile sunt în continuare complicate. „Am făcut o vizită pe șantier, am încercat să mobilizăm constructorul care are întârzieri majore (…) Am avut o discuție și cu constructorul, și cu managerul de proiect, astfel încât, în loc să creăm conflicte și litigii, să încercăm să finalizăm acel obiectiv, pentru că altfel vom pierde fondurile norvegiene, bani externi, și va trebui să-i punem din banii noștri. De aceea este important să găsim formula prin care obiectivul va fi finalizat”, ne-a declarat acum Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
„Suntem undeva spre 90%, din ce ne spun specialiștii. Mai e o singură încăpere mare care trebuia făcută pe interior. Pe exterior mai sunt zugrăvelile și rampele. Erau deja turnate când am fost eu. Mai erau niște radiere și spațiile verzi în jur care nu necesită foarte mult timp. Suntem optimiști”, continuă Simonis.
Pentru ca banii din Granturile SEEE să nu fie pierduți – adică să nu fie returnați de CJ Timiș către Programul Ro-Cultura – trebuie ca lucrarea de la Conacul Mocioni trebuie să fie recepționată până în 31 decembrie.
Firmă cu probleme
La Foeni lucrează asocierea TT&CO Solaria Grup SRL – Euras SRL – Graphic Space SRL. Liderul de asociere a avut, de-a lungul timpului, mai multe lucrări cu administrația locală sau județeană, dar și probleme pe măsură.
TT&CO Solaria Grup SRL a primit, în 2022, certificat negativ din partea Primăriei Timișoara, după ce a prezentat o asigurare falsă la o licitație. În ianuarie 2024 a venit al doilea certificat negativ de la PMT și a urmat un proces pierdut de firma de construcții. Ca o consecință, aceasta nu va mai putea participa timp de trei ani la licitații publice.
Conacul Mocioni trebuie, așadar, recepționat în următoarele 30 zile. Urmează să vedem dacă optimismul președintelui CJ are corespondent în realitate.