Comuna Șag vrea să iasă din carantină. Băcală: Analiza se poate face doar după 14 zile

șag


Primăria din Șag cere ridicarea carantinei, însă procedurile nu par să permită o astfel de măsură. În comună sunt acum 35 de cazuri de Covid, iar rata de infectare a scăzut semnificativ față de săptămâna trecută. Nu există însă, legal, posibilitate de reducere a duratei carantinei. 

Din dimineața de 17 februarie, comuna Șag este în carantină timp de 14 zile. Avea, la data la care s-a luat decizia de carantinare, o rată de infectare de 10,87 / 1.000 de locuitori. Acum, Șagul a ajuns la 7,83 / 1.000 de locuitori.

Primarul Flavius Roșu a făcut oficial către Prefectura Timiș și CJSU o solicitare de reanalizre a măsurii. „Având în vedere evoluția epidemiologică cu SARS-CoV 2 la nivelul UATC Șag, vă rugăm să reanalizați măsurile de carantinare impuse prin HCJSU pentru comuna Șag. Precizăm că, în momentul acesta, față de momentul luării deciziei mai sus menționate a CJSU Timiș, un număr important de cetățeni au ieșit de sub incidența deciziilor de carantinare / izolare emise de DSP Timiș. Numărul persoanelor infectate este în continuă scădere”, scrie Roșu. 

Edilul din Șag spune că a considerat corectă o astfel de solicitare. „De la aproape la 11 / 1.000 de locuitori am ajuns la 7, în trei zile. Avem persoane care au ieșit ieri, alaltăieri, de sub deciziile de carantină. Ies și azi. După statisticile noastre, sunt 35 de persoane care au Covid, în acest moment. Ei calculează la o populație de aproximativ 4.600 de locuitori”, a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, Flavius Roșu.

Nu se poate decât o informare a membrilor CJSU

Vestea proastă pentru șăgeni este că, așa cum sunt ele acum, procedurile nu permit ridicarea carantinei mai devreme de cele 14 zile. Asta, chiar dacă membrii CJSU s-ar declara de acord cu o astfel de măsură.

„Având în vedere procedurile după care noi funcționăm, o analiză se poate face doar după 14 zile. În niciun caz, după cinci, după șapte, după nouă. Pot face doar ce am făcut și pentru Dumbrăvița, în sensul că la următoarea ședință a CJSU voi informa membrii că există o solicitare. Dar nu putem să luăm nicio decizie în baza solicitării lor, acum. Pot doar să-i informez”, a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, subprefectul Mircea Băcală. 

La Dumbrăvița, unde penultima carantină a durat 7 zile, nu 14, ea a fost decisă astfel din start. Comuna Dumbrăvița este și ea în carantină, iar primarul a dat în judecată DSU. Termenul este miercuri, 24 februarie. 

Numărul maxim de bolnavi de Covid în Șag, potrivit lui Flavius Roșu, a fost de aproape 60. Iar atunci comuna nu a fost în carantină. 

About Post Author