Common Heritage: catalog cu motive și decorațiuni din 25 de orașe din euroregiune
Un catalog bine documentat, cu fotografii și explicații ale decorațiunilor descoperite pe clădirile din 25 de orașe din Euroregiunea DKMT. Este ceea ce vă propune Asociația Prin Banat, al cărei proiect denumit Common Heritage a „inventariat” în acest an mii de astfel de motive.
Proiectul Common Heritage a apărut în 2023, ca o extensie a inițiativei culturale Heritage of Timișoara, desfășurată de Asociația Prin Banat încă din anul 2017. El a preluat metodologia HoT și a extins-o la nivel regional, implicând, alături de Timișoara, orașele Szeged (Ungaria), Subotica (Serbia) și Odesa (Ucraina). Așa devenit evidentă existența unui bogat patrimoniu arhitectural similar, ceea ce a justificat necesitatea continuării cercetării.
În 2024 a fost inițiat, așadar, proiectul Common Heritage – Catalog Secession. Acesta s-a concentrat pe ornamentația arhitecturală a perioadei 1900, prin clasificarea, interpretarea și prezentarea acesteia într-un spațiu mai extins, și anume orașele din Euroregiunea DKMT. Au fost identificate, analizate și fotografiate peste 5.000 de motive decorative în 25 de orașe:
- România: Timișoara, Arad, Lugoj, Lipova, Deva, Jimbolia, Caransebeș, Reșița, Chișineu-Criș, Băile Herculane
- Ungaria: Szeged, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Hódmezővásárhely, Csongrád, Békéscsaba, Szentes, Gyula
- Serbia: Subotica, Novi Sad, Pancevo, Kikinda, Zrenjanin, Senta
Primul volum al publicației Catalog Secession: 1. Fitomorf va fi lansat duminică, 17 noiembrie, de la ora 17, la librăria Cărturești Mercy. Cu această ocazie va fi lansată și platforma digitală a proiectului și va fi proiectat și filmul „Common Heritage – The Tale of Four Cities”.
***
Organizat de Asociația Prin Banat, proiectul „Common Heritage – Catalogul Secession” este susținut de Ordinul Arhitecților din România, din Timbrul de arhitectură.