Colterm va cere creștere de preț la gigacalorie. Estimare: 17%

colterm

foto: Arhivă

Căldura se va scumpi la Timișoara, în această iarnă. Nu e clar cu cât și nici de când, dar cert este că, la începutul săptămânii viitoare, Colterm va propune majorarea prețului la gigacalorie. De vină sunt costurile tot mai mari de producție, spune administratorul special Cristian Amza.

Societatea Colterm va solicita din nou majorarea prețului la gigacalorie, la Timișoara. „Vom înainta probabil luni sau marți o adresă către Primăria Timișoara, pentru actualizarea prețului. Va fi undeva între 15 și 20%, cel mai probabil puțin peste 17 procente. Nu va intra acest proiect în plenul de marți, dar PMT va trebui să decidă dacă majorarea va fi de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie. Anul trecut, Colterm, care nu era încă în insolvență, a înaintat, în luna octombrie, către municipiul Timișoara o solicitare de ajustare a prețului. Acesta a fost votată în ianuarie. O amânaree similară ne-ar face să avem probleme și mai mari decât avem acum”, ne-a declarat administratorul special Cristian Amza.

În prezent, preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice este 851,27 lei/MWh, din care se facturează către populație 416,24 lei/MWh. Restul este subvenție de la bugetul local.

PMT: „Deocamdată discutăm scenarii”

„Așteptăm propunerea concretă de la Colterm, deocamdată discutăm scenarii. Prețul la materiile prime pe care compania le folosește pentru a produce energie termică a crescut enorm în ultimele luni, ceea ce face, evident, să crească și prețul de producție. Acesta nu este un lucru pe care compania sau PMT să-l poată controla, ci doar guvernul, prin politicile pe care le adoptă pentru a ține sub control piața energiei. Când vom primi acea propunere de la Colterm, ea va fi supusă dezbaterii CL.

Dorința noastră este ca niciun client Colterm să nu fie afectat de creșterile de prețuri la gaz, însă există o limită legală până la care municipiul poate subvenționa această companie. Tocmai de aceea facem încă o dată apel la guvern, să includă companiile de termoficare în schema de plafonare și să se asigure că există suficiente stocuri de gaz pentru a trece peste această iarnă”, ne-a declarat Bogdan Marta, consilier al primarului Dominic Fritz.

În cazul în care, de exemplu, CL nu va aproba majorarea solicitată de Colterm, compania are la dispoziție două variante: să apeleze la instanță sau să renunțe.

Încă nu e contract pentru o treime din gaz

În luna septembrie, viceprimarul Ruben Lațcău anunța însă o posibilă creștere de preț. „În contextul economic în care prețurile la energie vor crește în continuare, mă refer la cărbune și la gaz, nu exclud posibilitatea ca cei de la Colterm să trimită spre consiliul local o propunere de ajustare a prețului gigacaloriei, fie în cursul acestei toamne, fie mai târziu. Este și aceasta o posibilitate. Dacă va exista o asemenea solicitare (n.r. de creștere a prețului), mă aștept să fie una marginală, sub 20%”, afirma Lațcău.

Colterm are contractată toată cantitatea de cărbune pentru această iarnă și are un stoc fizic de 52.000 tone la CET Sud. Miercuri au ajuns la Timișoara încă două trenuri. În cazul aprovizionării cu gaz, lipsește o treime din necesar și nu găsește furnizor, pentru că marile companii susțin că nu au dețin cantități suficiente.

Colterm dă, din nou, căldură de miercuri, 19 octombrie. A fost pornit unul dintre cazanele de la CET Sud și sunt arse 600 – 700 tone de cărbune / zi. Căldura este furnizată la parametri corelați cu temperaturile exterioare.

About Post Author