Colterm se pregătește să dea PMT în judecată, din cauza subvenției de gaz de la guvern

Primăria Timișoara nu intenționează să plătească o factură de aproape 68 de milioane de lei, emisă de Colterm la 1 martie. S-ar putea alege însă cu un proces. Suma este similară subvenției de la guvern, pentru plata gazului în iarna trecută, și controverse legate de modul în care au fost virați banii.
Situația este tensionată între PMT și Colterm, din cauza banilor veniți de la guvern, exclusiv pentru achiziția de gaz. Suma în cauză, aproape 68 de milioane de lei, a fost virată în conturile societății de termoficare, dar ar fi acoperit subvenția primăriei. De aceeași părere sunt și reprezentanții Curții de Conturi, care au sesizat acest aspect într-un raport.
Pe de altă part, potrivit HCL 94 / 2022, consilierii locali au aprobat „achitarea către Compania locală de termoficare Colterm SA cu titlul de «avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației» a sumelor alocate de către MDLPA conform Ordinului 226 / 1485 / 273 / 2022”.
„Suntem ferm convinși că am respectat legea. Am dat mai departe banii veniți de la guvern, nu au ajuns altundeva. Forma în care ni s-a cerut să dăm mai departe acești bani o considerăm ilegală. Sunt instituții de stat care împărtășesc punctul nostru de vedere, alte instituții de stat care împărtășesc punctul de vedere al Colterm și vom vedea cum se rezolvă”, spune primarul Dominic Fritz.
Colterm se pregătește de proces
La 1 martie, Colterm a emis către Primăria Timișoara o factură în valoare de 67,8 milioane de lei, adică exact cuantumul subvenției de la guvern. În adresa care însoțește factura, trimisă și către ANAF, administratorul special Cristian Amza spune că, în conformitate cu ordinul comun al Ministerului Dezvoltării, celui de Finanțe și Energiei, banii au fost folosiți de societate exclusiv pentru a achiziționa gaze naturale.
Problema e însă alta: PMT ar fi virat banii în contul subvenției pe care trebuia s-o acopere de la bugetul local, nu ca sumă separată.
„Apreciem că aceste sume trebuiau să intre în conturile societății suplimentar valorii subvenției locale acordate pentru diferența de preț, nu să fie folosite pentru achitarea acesteia (…) Simplist judecând situația, în susținerea suplimentară a celor enunțate mai sus, se poate ridica și întrebarea următoare: în măsura în care Municipiul Timișoara nu ar fi suportat o parte din tariful energiei termice (prin subvenția locală / acoperirea pierderilor induse), cum ar fi fost transferată această sumă către societatea Colterm cu respectarea prevederilor legale de a acoperi diferența de preț la gaz?”, scrie în documentul respectiv.
Administratorul special al Colterm anunță PMT, prin aceeași adresă, că, în cazul în care municipalitatea decide să nu plătească factura, societatea se va adresa instanței de judecată.