Colterm nu prea e pregătit de iarnă. Sunt probleme cu stocul de cărbune, unul dintre furnizori nu a livrat nimic
Timișorenii care sunt racordați încă la sistemul centralizat de termoficare ar putea avea unele surprize neplăcute la iarnă. Colterm nu stă grozav la stocurile de combustibil, mai precis la cel de cărbune. La gaz, unde au fost probleme în ultimii ani, societatea de termoficare trebuie să plătească înainte.
La Colegiul prefectural de vineri, Eva Andreaș a cerut o situație în ceea ce privește stocurile de combustibil pe care Colterm se poate baza în iarna care urmează. Un reprezentant al societății de termoficare a prezentat un raport, potrivit căruia, la jumătatea lunii octombrie, în stocuri se aflau 40.000 de tone de cărbune.
Trei contracte pentru cărbune, două sunt cu probleme
Compania are trei contracte, încheiate cu trei furnizori diferiți. Sunt probleme în cazul a doi dintre ei. „AMV Style – contract în derulare, valabil până în septembrie 2021, cu renegociere anuală a prețului. Pentru perioada 17 septembrie 2019 – 16 septembrie 2020 s-a efectuat renegocierea prețului și s-a stabilit graficul de livrare pentru 103.000 tone Redolaj SRL Oradea – contract în derulare, valabil până la 31 decembrie 2019, pentru livrarea a 100.000 tone de cărbune, începând din iunie 2019. până la această dată, Redolaj SRL nu a livrat deloc cărbune, motivând prin lipsa transportului. S-au calculat penalități. CE Oltenia – contract în derulare, valabil până la 31 august 2021, cu renegociere anuală a prețului și graficului de livrare. Până la ora actuală nu s-a reușit negocierea graficului de livrări pentru perioada contractuală 1 octombrie 2019 0 – 31 august 2020”, scrie în raportul prezentat în Colegiul prefectural.
Furnizorului din Oradea „i-a luat destul de mult timp pentru a putea să se asigure transportul către Timișoara. Din discuțiile cu dumnealor, astăzi trebuia să încarce prima mașină de cărbune”, a spus reprezentantul Colterm. El nu a putut preciza dacă acest lucru s-a și întâmplat. Întrebat de către prefectul de Timiș dacă a și fost încărcată prima mașină, astăzi, reprezentantul Colterm nu a știut să dea un răspuns concret. Pentru gaze naturale, Colterm are contract cu E.On Energie. Potrivit acestuia, societatea de termoficare trebuie să plătească înainte, pentru a putea primi gaz. „Robinetul” a și fost închis, de altfel, de către furnizor, pentru neplată. S-a întâmplat deja de câteva ori, iar altă dată sistarea a fost oprită la „mustață”.
„Concluzia este că suntem pregătiți doar pe hârtie. Nu suntem pregătiți cu Colterm pentru la iarnă și nu știu dacă mă puteți contrazice. Rugămintea mea este să încercăm să nu punem populația într-o situație critică și în anul acesta și să încercăm să găsim o soluție”, a spus prefectul Eva Andreaș.