Colterm n-a primit cărbune așa cum se aștepta. Caută încă 12.000 tone

foto: Arhivă
Mai sunt doar aproape 8.200 de tone de cărbune în stocul Colterm. Dacă vremea se înrăutățește, această cantitate ar putea ajunge numai pentru câteva zile. Societatea nu a fost aprovizionată conform contractelor, deși are și haltă specială. Se caută și alți furnizori.
Socoteala din târg nu se prea potrivește cu aceea de acasă. A aflat asta, din nou, Colterm. Administratorul special Cristian Amza face, din nou, inventarul la stocuri și, la unele capitole, nu e prea bine.
„La finalul lunii ianuarie 2023, stocul de cărbune era de 8.180 tone, aprovizionarea cu combustibilul necesar producerii de energie termică pentru încălzire și apă caldă de consum derulându-se constant. Cantitatea achiziționată în intervalul iunie 2022 – ianuarie 2023 este de 111.055 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de la finalul sezonului anterior, de 6.084 tone. În total, 117.139 tone cărbune, din care a fost consumată cantitatea de 108.959 tone. În derularea celor două contracte mari de furnizare cărbune (100.000 tone +/- 25%, respectiv 110.000 tone +/- 10%), au apărut sincope, fiind aplicate sancțiuni pe parcursul lunii decembrie. De aceea, la începutul acestui an am luat decizia de a suplimenta aprovizionările cu încă 12.000 tone, fiind transmise comenzi și către alți potențiali furnizori. În funcție de evoluția celor două contracte de bază, analizăm suplimentarea aprovizionărilor și pentru luna februarie”, spune Amza.
La gaz nu ar fi probleme
La gaz, lucrurile ar fi în regulă, potrivit administratorului special. Există o cantitate înmagazinată, există contract pentru 34.633 MWh, iar „diferența necesară, de 18.200 MWh, va fi consumată în baza contractului FUI (furnizor de ultimă instanță) încheiat cu OMV Petrom”. O treime din gazul necesar lunii februarie a fost deja achitată. Diferența va fi plătită în două tranșe, în februarie.
În ceea ce privește șantierele, ar mai de montat, în acest an, 1.600 metri de rețele primare, respectiv 35 metri rețele secundare. Pentru rețelele secundare, lucrările au fost reluate la jumătatea lunii ianuarie. La cele primare, ele vor reîncepe „în primăvară, cel mai probabil spre finele lunii aprilie, după Paște”. Până acum, prin proiectul cu finanțare europeană „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare, etapa II”, au fost finalizate lucrări pe o lungime de 7.587 metri rețea primară, respectiv 20.462 metri rețea secundară.