Colterm, executată silit de E.ON. Sediul central de pe Piatra Craiului, scos la mezat

colterm

CET Centru

Problemele Colterm par fără sfârșit. Datoriile și penalitățile se acumulează pe zi ce trece, și asta în ciuda „perfuziilor” pe care i le administrează periodic Primăria Timișoara. Sediul de pe Piatra Craiului e scos iar la licitație.

În luna iunie, AGA de la Colterm a fost de acord cu ipotecarea sediului de pe strada Piatra Craiului, în favoarea E.ON Energie România, „până la data plății integrale a facturilor de gaze naturale aferente creanței în sumă de 26,2 milioane de lei”. Acum, cele două clădiri și terenul pe care se află acestea, în total aproximativ 250 mp, sunt scoase la licitație de un executor judecătoresc.

E a doua încercare din ultima perioadă. E vorba despre imobilele „situate administrativ în Timișoara, strada Piatra Craiului 3 (…) care sunt compuse din: teren intravilan, categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 244 mp, cu construcții industriale și edilitare, constând în clădire termoficare (clădire P+M și garaj P atașat clădirii) și teren intravilan, categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 104 mp, cu construcții administrative și social-culturale, constând în clădire P+E+M – sediul Colterm”.

Licitația e organizată în baza unor titluri executorii pentru „recuperarea unor creanțe de 10,5 milioane de lei, reprezentând debit restant, în cuantum actualizat cu rata inflației pentru perioada 27 februarie 2017 – aprilie 2018 (…) și 34,6 milioane de lei, reprezentând contravaloare gaze naturale furnizate, în cuantum actualizat cu rata inflației, pentru perioada iunie 2017 – mai 2018”. Altfel spus, aproape 10 milioane de euro, neachitați de mai bine de trei ani încoace.

Prețul de pornire pentru licitație este de 2,41 milioane de lei, fără TVA, adică 75% din prețul primei licitații, stabilit prin raport de evaluare.

Milioane pentru supraviețuire

Colterm este o adevărată gaură neagră pentru bugetul local. În aprilie, primăria a girat din nou societatea, pentru plata certificatelor de gaze cu efect de seră, în sumă de aproape 20 de milioane de lei. În 2018 și 2019 s-au cumpărat astfel de certificate în valoare de peste 43 de milioane de lei. În aceeași lună, CL Timișoara a fost de acord și cu acoperirea, de la bugetul local, a „pierderilor induse aferente anului 2019”. Este vorba despre 46,2 milioane de lei.

În octombrie 2019, tot bugetul local a plătit „pierderile induse aferente anului 2018”, în valoare de 38,98 milioane de lei. În februarie 2020, primăria s-a angajat să plătească în avans aproape 45 de milioane de lei, către E.ON Energie România, pentru gazul livrat în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie.

În 2018, E.ON a câștigat două procese, pentru creanțe de aproximativ 14 milioane de lei. În august același an, sediul Colterm de pe Piatra Craiului era scos la licitație, la un preț de pornire de aproape 4 milioane de lei. Anterior, în iunie 2018, E.ON oprise robinetul către societatea de termoficare timișoreană, pentru neplata unor facturi. Furnizorul de gaz se judecă, de altfel, cu societatea de termoficare în mai multe procese. E vorba de facturi și penalități neachitate, inclusiv în perioada 2019-2020. Licitația pentru sediul central al Colterm e programată în 14 octombrie.

„Se merge târâș-grăpiș”

Primarul în funcție al Timișoarei recunoaște că situația la Colterm este foarte gravă, dar spune că așa a moștenit-o. „Acolo se merge mereu târâș-grăpiș. Sunt datorii istorice care atrag și penalități. Când le-am plătit că ne amenințau că se închide gazul dacă nu plătim o anumită sumă, atunci făceam datorii noi și oricum procedam nu reușeam să o scoatem la liman. Trebuie un ajutor guvernamental, așa cum am spus-o în repetate rânduri.

Nu am primit decât la începutul primului mandat, când s-au făcut niște compensări. Colterm invocă pierderi induse tehnologice și pierderi induse financiar și pretinde, sunt nenumărate memorii depuse către primărie și către Ministerul Finanțelor, stingerea unor astfel de datorii care sunt cauzate de pierderile induse financiar. (…) Am plătit sume foarte mari pentru a menține gigacaloria la prețul din 2012”, a spus Robu.

About Post Author