Colterm atârnă din nou greu. Primăria Timișoara nu-și poate acoperi cheltuielile de funcționare și vrea bani de la guvern

colterm

CET Centru

Primăria Timișoara cere bani de la guvern fiindcă nu-și poate acoperi toate cheltuielile de funcționare. Una dintre probleme: eternul Colterm, care „nu poate fi lăsat în faliment”.

Colterm continuă să atârne ca o piatră de moară de gâtul administrației locale. Primăria Timișoara va cere de la guvern o sumă importantă, fiindcă, spune edilul șef, nu se descurcă cu banii. Sunt cheltuieli mari, susține acesta, la școli, spitale și societatea de termoficare.

„Am cerut pentru funcționare, pentru că nu reușim să acoperim toate cheltuielile de funcționare în școli, spitale, la Colterm. Am cerut din fondul de rezervă 100 de milioane de lei. La Colterm este problema cea mai gravă. Noi avem 60.000 de abonați și nu ne putem juca să lăsăm în faliment această companie, cu atât mai mult cu cât ea are posibilitatea de a produce energie termică, primar vorbind, din resurse regenerabile. La ora actuală, lucrează pe cărbune și pe gaz, pe perioada de vară se cam descurcă cu cărbunele, pe perioada de iarnă evident că nu se poate așa ceva”, a declarat primarul Timișoarei.

De ce fac eforturi „care costă foarte mult”

Despre energie din resurse regenerabile se tot vorbește la Colterm, dar, practic, totul a rămas la stadiul de vorbă. Însă această „translatare” a resurselor este, susține edilul șef, un alt motiv important pentru care societatea trebuie ținută în viață. „Numai cu un sistem centralizat (…) se pot folosi resursele regenerabile. Tehnologiile avansează foarte mult și se ajunge, s-a ajuns deja, în situația în care este profitabil, și este de interes și pentru mediu, să se folosească resursele regenerabile. Noi de aceea facem toate aceste eforturi, care ne costă foarte mult”, spune acesta.

„Mie mi-ar fi mult mai ușor să nu am în cârcă compania aceasta. De opt ani de când sunt primar am ținut-o în viață cu foarte multe eforturi. Ea era cu toți parametrii societate de faliment atunci când am devenit primar. Am reușit, în diverse etape, ca o parte dintre acele datorii uriașe să mai fie compensate și, sigur, e meritul guvernelor care s-au perindat și au înțeles asta. Vorbesc obiectiv și, dacă au fost răi, unii au mai făcut și câte o faptă bună. De altfel, nu cred că putem vorbi așa, dihotomic, despre îngeri și demoni. Există un anumit melanj, așa”, filosofează edilul șef.

Totul, pentru Colterm

Dincolo de filosofii, în ultimii ani, Primăria Timișoara s-a dat peste cap pentru a salva societatea de termoficare. A crescut subvenția la gigacalorie, a luat un credit de 100 de milioane de lei de la Trezorerie, cu care a achitat subvenția în avans, a plătit, tot în avans, către furnizorul de gaz, a garantat achiziția de certificare antipoluare și a dat, numai în ultima jumătate de an, în jur de 16 milioane de euro pentru acoperirea pierderilor.

About Post Author