Colterm are contract încă 5 ani. Fritz: Încă nu știm cine va plăti factura de gaz

colterm

foto: Arhivă

Consilierii locali au adoptat, marți, într-o ședință „de îndată”, noul contract pentru Colterm și regulamentul de alimentare cu energie termică. Primarul Dominic Fritz spune că „încă nu știm” cum va fi achitată factura de gaz. Noul contract este necesar și pentru eventuala intrare în insolvență a Colterm.

„Studiul de oportunitate, modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică din municipiul Timișoara, Regulamentul Serviciului public de alimentare cu energie termică a Municipiului Timișoara, Caietul de sarcini, precum și încheierea contractului de delegare a gestiunii serviciului” către Colterm au fost votate marți de consilierii locali. Noul contract va fi valabil cinci ani.

Vechiul contract fusese semnat în 2006 pentru 15 ani și a fost deja prelungit de două ori în acest an. „Din punctul meu de vedere, proiectul nu îndeplinește condițiile legale pentru convocarea de îndată. (…) Nu văd care este urgența convocării de îndată, în condițiile în care după cum foarte bine ați văzut, materialele care au fost transmise sunt extrem de numeroase, avem un volum de aproape 900 de pagini. Avizul CC a fost primit acum o lună. Nu înțeleg de ce nu a apărut acest proiect pe masa consilierilor din timp”, a spus Roxana Iliescu.

„Este o situație incredibil de dificilă”

„A fost o muncă foarte minuțioasă pentru cele două contracte de concesiune. Problema în care ne-am împotmolit nu a fost neapărat contractul de delegare de serviciu, care a fost pe 15 ani, ci atunci s-au făcut încă două contracte de concesiune pentru anumite bunuri pe 49 de ani. Au existat de fapt trei contracte diferite. Pentru un nou contract de delegare, ar fi trebuit să ținem cont și de contractele de concesiune. Și CC a spus că dacă deja am concesionat SACET-ul pe 49 de ani, nu pușcă asta cu un contract de delegare pe cinci ani. A fost nevoie să unim acele trei contracte (…) Această muncă a durat câteva luni și mă bucur foarte mult că în sfârșit am ajuns la o concluzie care poate fi votată”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei mai spune că noul contract este necesar și pentru o eventuală insolvență a societății de termoficare. „Pe tema de gaz situația este dramatică, pe piața globală, pe piața europeană, dar și în România. Prețurile față de anul trecut sunt de patru ori mai mari. Noi încă nu știm cine și cum va plăti această factură de gaz ce așteaptă compania Colterm pentru a putea produce agentul termic pentru Timișoara. Este o situație incredibil de dificilă. În această situație, noi am prefera să avem măcar pe partea contractuală o claritate și o bază pe care putem să prestăm aceste servicii în continuare. Eu nu știu dacă și cum va fi posibil să evităm un scenariu de restructurare prin insolvență la Colterm. Nu aș vrea să intrăm sau să riscăm să intrăm într-o insolvență fără un contract de delegare”, a mai spus Fritz.

„Bugetul local nu are acești bani”

Potrivit primarului, nici Colterm și nici Primăria Timișoara nu au bani să achite facturile la gaz. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care nu s-a dat drumul la căldură în Timișoara.

„Noi trebuie să plătim tot ce cumpărăm în avans, Colterm având atât de mult datorii. În momentul în care pornim căldura și probabil o vom face în acest weekend, factura zilnică va fi între 2 și 3 milioane de lei, pe care trebuie să le plătim în avans. Colterm nu are aceste încasări, bugetul local, chiar dacă am da toți banii Colterm, nu are acești bani. În următoarele săptămâni va trebui să luăm măsuri și ca Consiliu Local și ca AGA în această privință. Eu sunt în contact și cu alți primari din țară care au aceeași problemă”, a mai declarat Dominic Fritz

Directorul interimar al Colterm spune că totuși căldura ar putea fi furnizată abia de săptămâna viitoare. „Pentru că este o pornire după o perioadă de vară foarte lungă, vom face o analiză. Am merge pe varianta să începem de luni dimineața, în așa fel încât dacă apar probleme, cum apar în fiecare an, lumea să fie în cunoștință de cauză și să putem interveni imediat”, a afirmat Cristian Mîțu.

About Post Author