Site icon Stiri de Timisoara

CJ Timiș reziliază contractul cu Tehnocer. Licitația pentru DJ 691, prin Dumbrăvița, reluată

dumbrăvița

CJ Timiș a decis să rezilieze contractul către firma care lărgește drumul dintre Timișoara și A1. Are legătură cu falimentul City Insurance, dar și cu faptul că Tehnocer nu a reușit să lucreze în ritm susținut. A și fost penalizată cu 4.000 lei / zi, pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale.

Problemele pe care CJ Timiș le are cu Tehnocer, pe șantier de extindere a DJ 691, spre autostradă, au dus, în cele din urmă, la rezilierea contractului. Dincolo de întârzierile în execuție a apărut și lipsa garanției de bună execuție. Documentul inițial depus de constructor, constând într-o poliță emisă de City Insurance, și-a pierdut valabilitatea, după ce societatea de asigurare a intrat în faliment.

„În 26 noiembrie 2021, CJ Timiș a notificat constructorul că are la dispoziție 30 de zile să facă dovada noii garanții de bună execuție. Acesta nu s-a conformat, deoarece nicio instituție de profil nu și-a asumat emiterea unui instrument de garantare care să corespundă cerințelor. În absența unei garanții de bună execuție, CJ Timiș nu ar fi putut face nicio plată către constructor. Relațiile contractuale dintre CJ Timiș și constructor vor înceta la data de 3 februarie 2022, la 15 zile de la notificarea de reziliere”, transmite instituția.

Urmează contractarea unui expert care să confirme stadiul și calitatea execuției de până acum, iar apoi, o nouă licitație pentru găsirea unui constructor.

„Am moștenit firma și condițiile contractuale”

„Am evitat cât am putut rezilierea, deoarece există un risc al pierderii finanțării europene, dar nu putem trece cu vederea întârzierile. Noi am moștenit firma și condițiile contractuale de la fosta administrație. Conform Programului Operațional Regional, ultimele plăți pentru execuția proiectului se vor putea efectua în luna decembrie 2023. Suntem în întârziere, dar nu avem un tablou foarte exact al situației. Constructorul a refuzat în mod repetat să actualizeze graficul de lucrări. Pentru acest lucru, a primit penalități de 4.000 lei/zi”, explică Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Dacă pregătirile vor decurge conform așteptărilor, la sfârșitul lunii iunie 2022, șantierul ar putea avea un constructor nou, însă acest lucru e destul de greu de crezut.

Contractul pentru modernizarea DJ 691, prin Dumbrăvița și Giarmata, a fost semnat în 2019. El costă 61,68 milioane de lei, cu TVA, mare parte din bani de la UE. CJ Timiș este asociat cu Primăria Timișoara și Primăria Dumbrăvița în acest proiect. Tehnocer a început efectiv lucrul în 2020.

Exit mobile version