CJ Timiș anunță o aplicație pentru citirea de radiografii pulmonare. E folosită de câteva luni și la Timișoara, și la Oradea

CJ Timiș

CJ Timiș anunță, după patru luni, introducerea inteligenței artificiale în spitalele din județ. E vorba despre o aplicație care „citește” mai repede radiografiile pulmonare, folosită deja la Spitalul Județean Timișoara, dar la Spitalul Județean Oradea. Noutatea este că ea va ajunge și la alte spitale din Timiș.

„Consiliul Județean bate palma cu o echipă de tineri IT-iști timișeni pentru a introduce inteligența artificială în spitale. O nouă măsură concretă, inedită, a fost anunțată de președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, în cadrul programului său OcroTim. De această dată este vizată modernizarea sistemului medical din județ. Astfel, grație unui parteneriat cu o companie timișeană, spitalele din județ pot beneficia de un soft pentru identificarea a 17 patologii ale aparatului respirator, inclusiv în cazul pacienților cu Covid-19. Soft-ul folosește inteligența artificială și este dezvoltat de o companie condusă de o echipă tânără de IT-iști, Xvision”, a transmis CJ Timiș.

Aplicație lansată în ianuarie, la SCJUT

Instituția condusă de Călin Dobra vorbește cu patru luni mai târziu de această aplicație, pe care o include acum în deja celebrul program OcroTim. „Startup-ul MedTech XVision introduce o platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială, în premieră în România, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență «Pius Brînzeu» din Timișoara. Este prima aplicație pentru radiografii pulmonare din România bazată pe inteligență artificială, introdusă într-un spital din România” anunța un comunicat de presă al XVision, pe data de 29 ianuarie.

„Această aplicaţie pe care am introdus-o în premieră face parte din viziunea mea de a utiliza medicina viitorului în cadrul Spitalului Judeţean. Această aplicaţie foloseşte inteligenţa artificială pentru a analiza radiografiile pacienţilor. Softul învaţă din fiecare radiografie analizată, astfel încât, cu cât mai multe radiografii analizează, cu atât mai mare va fi eficienţa diagnosticului şi viteza cu care îl va pune va fi mai mare”, declara, în februarie 2020, pentru expressdebanat.ro, Raul Pătraşcu, managerul SCJUT.

Din februarie, aplicația este utilizată și de Spitalul Județean din Oradea. Noutatea este, de fapt, că ea urmează să fie folosită gratuit timp de șase luni de spitalele din Timiș. OcroTim este programul de relansare socio-economică a județului Timiș, „prin implementarea de măsuri concrete și rapide în opt domenii de activitate”. Prima măsură este alocarea a 1,5 milioane de lei pentru proiecte culturale online. Președintele CJ a solicitat primăriilor din județ, tot în contextul acestui program, să fie de acord cu extinderea teraselor, pentru ca proprietarii lor să poată pune mai multe mese, respectând regulile de distanțare impuse de pandemia de coronavirus.