Cinema Studio, aproape gata de deschidere. După un șantier care a durat 3 ani și jumătate

cinema studio

La trei ani și jumătate de când a început oficial șantierul, Cinema Studio e aproape gata să-și întâmpine primii oaspeți. Se va întâmpla în următoarele săptămâni, pentru că primăria a recepționat, în sfârșit, clădirea.

„E gata! Cinema Studio poate fi admirat în toată strălucirea sa. Doar fațada și-a păstrat înfățișarea, dar s-a îmbrăcat în haine noi. În interior a avut loc un amplu proiect de reconstrucție, finalizat în această săptămână.Primăria Municipiului Timișoara tocmai a recepționat clădirea de la constructor. De acum, intrăm în linie dreaptă cu pregătirile pentru redeschidere”, anunță echipa care gestionează celelalte două cinematografe ale primăriei.

Culoarea aleasă pentru noul Cinema Studio este verde, iar logo-ul oficial a fost lansat deja.

Proiectul tehnic și autorizația de construire de la Cinema Studio pentru primul cinematograf de artă din Timișoara au fost donate Primăriei Timișoara în vara anului 2020. Documentația a fost plătită de Groupama Asigurări, companie implicată în această „aventură”, alături de Institutul Francez din România și asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort).

Cinema Studio a stat închis 24 de ani

Contractul de execuție a fost semnat în primăvara lui 2021, cu asocierea Audiotech Multimedia Group – Mist Lider Construct SRL, la un preț de peste 14,2 milioane de lei. Șantierul a început în iunie 2021 și ar fi trebuit să dureze 18 luni. Din cauza problemelor întâmpinate pe parcurs, care au necesitat inclusiv modificări ale proiectului, termenul s-a prelungit la 36 luni.

cinema studio
Foto: Ziua în care a început șantierul la Cinema Studio, iunie 2021

Construit în zona centrală a orașului, în perioada interbelică, în stil Art Deco, Cinema Studio s-a închis în 2000. Clădirea a ajuns, prin metode încă nu foarte clare, în proprietatea unei locatare a unui bloc de pe strada Polonă, fiind ulterior recuperată în urma unui proces. Acum este a Primăriei Timișoara.

După modernizare, cinematograful și-a păstrat fațada istorică și va avea două săli de proiecție, una de 190 locuri și una de 64 locuri. Cea mai mică va putea fi folosită și pentru ateliere și dezbateri sau ca studio foto. Podul va deveni hub educațional, cu spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design. Punctul de maximă atracție al noului cinematograf va fi însă terasa de pe acoperiș. Aici va funcționa un café-cinema, unde vor putea fi organizate proiecții de film în aer liber, dar și concerte sau alte evenimente.

About Post Author