7 decembrie 2019

CFR nu desființează Semmeringul bănățean. Linia Oravița – Anina rămâne funcțională

oravița - anina

Din 15 decembrie 2019, cursa zilnică de pe calea ferată Oravița – Anina va continua să circule. Oricine va vrea va putea merge pe Semmeringul bănățean, cel mai vechi și unul dintre cele mai frumoase trasee feroviare din România.

Directorul general al CFR, Valentin Dorobanțu, a transmis vineri, 6 decembrie, o scrisoare către șeful Regionalei CFR Călători Timișoara, Florin Blăgăilă. Potrivit acesteia, „din 15 decembrie CFR va continua operarea trenurilor pe secția Oravița – Anina, în conformitate cu planul pe 2019 / 2020”. Vor circula zilnic pe acestă rută următoarele trenuri:R 9695 – Oravița – Anina, cu plecare la ora 11,15, respectiv R 9694 – Anina – Oravița, cu plecare la ora 14.40.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de cărășeanul Marcel Vela, acum ministru de Interne. Decizia vechiului ministru al Transporturilor viza sistarea, din 14 decembrie, a cursei zilnice Oravița – Anina. Trenul ar fi urmat să circule numai dacă se formau grupuri de 30 de turiști programați din timp. Lucru aproape imposibil, în condițiile în care nu există o platformă de rezervări online.

Există și o petiție online în sprijinul păstrării acestui tren, care a adunat peste 10.000 de semnături. Construită de administrația habsburgică, traseul este cel mai veche linie de cale ferată de pe actualul teritoriu al României. Ea a fost dată în folosinţă în 25 noiembrie 1863. Pe cei 33 de kilometri sunt zece viaducte și 14 tuneluri. Linia este inclusă în Lista Monumentelor Istorice și este una dintre bijuteriile tehnice și arhitecturale ale Europei de sud-est. (sursa foto: http://www.benbe.hu/gallery/anina/story_eng.php)

1 thought on “CFR nu desființează Semmeringul bănățean. Linia Oravița – Anina rămâne funcțională

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: