Centrul pentru oamenii străzii al Fundației Timișoara ’89 a fost închis. Cum a început Ritivoiu lupta cu sistemul de asistență socială

Timișoara '89

Cea mai mare problemă în asistența socială din Timiș pare să fie un centru care găzduiește oameni ai străzii și persoane cu probleme psihice, gestionat de o fundație privată. Asta a rezultat în urma controalelor prezentate de prefectul Mihai Ritivoiu. Fundația Timișoara ’89 se ocupă de asistență socială de peste 30 de ani și suplinește, în multe privințe, rolul inexistent al statului român.

O comisie constituită la inițiativa prefectului Mihai Ritivoiu a început, de luni, controale la cămine și azile unde sunt cazați bătrâni, copii sau oameni ai străzii. Un sigur cămin, cel al Fundației Timișoara ‘89, care găzduiește peste noapte 45 de oameni ai străzii, a fost închis temporar.

„Am emis ordinul de constituire a unei comisii mixte prin care toate centrele rezidențiale pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilități să fie controlate. Vor participa toate instituțile cu abilități în acest sens, de la DSP. Protecția Consumatorului, DSV, Agenția de Plăți și Inspeție Socială, până la ISU, Poliție și Poliția Economică (…) Chiar în acest moment, se scrie un proces-verbal prin care se închide temporar activitatea unui asemenea centru. Este vorba despre centrul de pe strada Martir Gogu Oprea, nr. 24, de la Fundația Timișoara ’89, un centru care găzduiește persoane fără adăpost”, a declarat prefectul Mihai Ritivoiu.

Ritivoiu a fost și în control la un centru privat de bătrâni aflat în zona Calea Lipovei, unde condițiile erau foarte bune. „Am venit aici fără să știu unde vin, este un cămin de dimensiuni mai mici, nu am vrut să mergem nici la cel mai mare, poate nici la cel mai mic. Toate aceste centre de rezidență primesc bani frumoși de la instituțiile statului pentru aceste servicii. 4.000 – 6.000 de lei, depinde de gradul de incapacitate al pacienților și de mai multe condiții. Sunt bani frumoși la mijloc și nu putem pe banii noștri să ne batem joc”, a completat acesta.

„Imaginile vorbesc de la sine”

Revenind la centrul Fundației Timișoara ‘89, acesta are o capacitate de 45 de locuri. Mihai Ritivoiu susțin că oamenii vor fi relocați. Principalele nereguli, potrivit prefectului: „produse alimentare expirate, lipsa autorizației DSVSA la blocul alimentar, condiții insalubre peste tot”. „Imaginile vorbesc de la sine. Dezolant este că serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara. Cea care a confirmat prestarea serviciilor şi calitatea acestora. Dar asta este o altă discuție, pe care o vom purta cu siguranță. De redeschidere discutăm doar după remedierea exemplară a deficiențelor”, a transmis Ritivoiu.

Petru Ilieșu, directorul Fundației Timișoara ’89, spune, la rândul lui, că au fost descoperite probleme minore, care pot fi remediate în două-trei zile.

„În bucătărie s-au descoperit câteva produse, în congelator, care efectiv au fost rătăcite acolo, nu sunt cantități mari. S-a rătăcit într-unul dintre congelatoare niște drojdie, sunt scăpări, care nu țin de o coerență a unui gest negativ. Nu am ascuns alimente, nu sunt alimente stricate. Pe parte de cazare, sunt deficiențele pe care eu cred că le au toate centrele care lucrează cu persoane cu dizabilități, cu persoane cu boli grav.e În curte sunt câțiva beneficiari, oameni cu retard, persoane cu care se poate interacționa foarte, foarte greu”, afirmă Ilieșu.

Centrele din Timișoara sunt „arhipline”

Din punctul de vedere al lui Petru Ilieșu, care se ocupă de asistență socială de trei decenii, relocarea e aproape imposibilă. Mai ales că, în multe cazuri, sunt oameni cu probleme grave.

„Mergeți la toate centrele din Timișoara și vedeți că sunt arhipline, pentru că nu sunt suficiente. Unde se duce un tânăr de 27 de ani cu retard psihic și alte afecțiuni, după 2 ani de stat aici? Sunt probleme de legislație. Nu neg problemele interne pe care le avem aici (…) Ne-au dat o suspendare până la momentul în care noi remediem. În 2-3 zile putem remedia. Mai sunt probleme la contracte care trebuie să le actualizăm. Nu puteam funcționa, dacă nu aveam licență. Avem și decret de utilitate publică. E prima organizație umanitară înființată în România. Lucrurile nu sunt așa de grave”, spune Petru Ilieșu.

Urmează, teoretic, ca reprezentanții prefecturii să ne comunice câte persoane au fost relocate de la centrul închis al Fundației Timișoara ‘89 și unde. Pentru conformitate, PMT plătește pentru Fundația Timișoara ’89 suma de 1.400 lei / lună / persoană. Adică aproape 47 lei / zi.

About Post Author