Centrul MV sci-art, premieră pentru România. Știință și artă împreună / FOTO

Centrul MV sci-art

Un centru de știință și artă, care să aducă împreună oameni din ambele sfere. Despre asta este Centrul MV sci-art, care s-a deschis pe bd. Mihai Viteazu și este o premieră, atât pentru Timișoara, cât și pentru România. Aici va funcționa și o galerie de artă contemporană.

Centrul MV sci-art este o colaborare între Universitatea Politehnica și META Spațiu, fiind prima inițiativă care va susține constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce laolaltă profesioniști din ambele sfere.

„Creativitatea și inovarea în educație și tehnologie ocupă un loc central, abordarea multidisciplinară devine o obligație a oricărei instituții care dorește să producă educație la un nivel solid, mai ales în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Centrul MV sci-art poate fi un catalizator important, nu doar pentru sfera științifică și cea culturală, ci pentru comunitatea universității și comunitatea timișoreană, în ansamblul ei”, spune rectorul UPT, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan.

„Am reușit să creăm un spațiu deschis ideilor și dialogului, pentru o relație dinamică, bazată pe co-creație, co-producție și transfer de cunoaștere între artiști și oameni de știință, studenți de la facultățile de artă și de la cele tehnice. Centrul cultural MV sci-art va articula un ansamblu de activități care să exploreze și să faciliteze colaborarea între arte vizuale și științele aplicate, între studenți și formatori”, explică, la rândul ei, Mirela Stoeac-Vlăduți, directorul centrului MV sci-art.

Istoria merge mai departe pentru Căminul MV

Noul centru este o inițiativă pe termen lung, care implică și parteneri internaționali precum universitățile din Oslo și Trondheim (Norvegia), Universitatea Belgrad (Serbia) și Universitea Tehnică din Kosice (Slovacia). Tot aici va funcționa și galeria de artă contemporană META Spațiu, care a operat, până acum, în muzee, alte galerii de artă, spațiul public sau în sfera virtuală.

Centrul MV sci-art găzduiește, la deschidere, patru expoziții ale artiștilor Josépha Blanchet, Cosmin Haiaș, Dan Perjovschi și George Roșu. Căminul MV, în care va funcționa acesta, este o parte importantă din istoria primului secol de învățământ politehnist din Timișoara. Alături de Corpul A al Facultății de Mecanică și de Cantina MV, el se numără printre primele trei clădiri construite după planurile arhitectului Duiliu Marcu, începând cu anul 1923.

About Post Author