Centru pilot pentru pacienții cu sindromul Lynch, la Timișoara

sindromul Lynch

sursa foto: Unsplash / Logan Moreno Gutierrez

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara va avea un centru pilot pentru pacienții cu sindromul Lynch. Această afecțiune ereditară poate fi confirmată rapid prin teste și, ulterior, procedurile de screening pot duce la diagnosticarea și tratarea din timp a mai multor tipuri de cancer.

Sindromul Lynch este o afecțiune ereditară care poat apărea destul de des, în condițiile în care una din 300 de persoane are o modificare genetică care poate declanșa boala. Pacienții afectați de sindromul Lynch au risc crescut de a dezvolta diverse cancere. Cele mai frecvente sunt cancerul colorectal, uterin și ovarian.

„În sindromul Lynch este suficient ca unul dintre părinți să aibă o genă mutantă pe care să o transmită copilului, acesta având astfel un risc de 50% de a moșteni boala. De aceea, în familiile în care există cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, în special colorectal și uterin, evaluarea genetică este obligatorie. Confirmarea sindromului Lynch, prin teste genetice, și, ulterior, testarea în cascadă a membrilor familiei sunt esențiale pentru profilaxia cancerelor asociate acestei afecțiuni. Nu este obligatoriu ca persoanele afectate de sindromul Lynch să dezvolte cancer, riscul fiind de 70% pentru cancerul colorectal și cel endometrial. Tocmai de aceea, la persoanele care au moștenit mutația este esențial screeningul. Din păcate, puțini sunt cei care știu despre posibilitatea transmiterii în familie a acestor mutații genetice”, spune conf. dr. Adrian Trifa – medic primar genetică medicală.

Centru pilot la Timișoara

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a încheiat un protocol de colaborare cu Societatea Română de Sindrom Lynch, în urma căruia va contribui la realizarea unui Registru Național de Sindrom Lynch. În același timp, la spitalul timișoran va fi creat un Centru Pilot pentru Sindrom Lynch, parte a unei rețele naționale.

„Inițiativa SRSL a pornit dintr-o nevoie reală, resimțită de către medici și pacienți deopotrivă. Caracterul național al societății are ca scop stabilirea unui punct de vedere comun pentru creșterea gradului de diagnostic, screening și tratament pentru cât mai mulți pacienți, indiferent de localitatea din care provin”, explică dr. Oana Cristina Voinea, președinte fondator Societatea Română de Sindrom Lynch.

About Post Author