Centru cultural nou, lângă „Casa lui Ceaușescu”. CJ Timiș și-a luat terenul înapoi
CJ Timiș a luat înapoi parcul Vilei Internațional de pe bd. C.D. Loga și urmează să stabilească exact ce va face acolo. „Casa lui Ceaușescu” rămâne în continuare la societatea deținută cândva de omul de afaceri Ovidiu Tender.
Vila Internațional a fost construită în 1968, din dispoziția Comitetului Central al Partidului Comunist Român, cu scopul de reședință la Timișoara a lui Nicolae Ceaușescu. Până în 1989 a avut circuit închis și era subordonată prim-secretarului județean al PCR Timiș. În 1991 a devenit hotel de protocol al Prefecturii Timiș, iar apoi a ajuns în administrarea CJ Timiș.
În 2003, CJ Timiș a încheiat un parteneriat public-privat cu un grup de firme ale omului de afaceri Ovidiu Tender, care se angaja să reabiliteze imobilul. Clădirea a intrat în inventarul societății nou-înfiinţate, Inter Center Service SRL, capitalul acesteia fiind ulterior majorat de Ovidiu Tender. CJ a devenit astfel acţionar minoritar, cu 45,62%, pierzând controlul asupra investiţiei.
Vila Internațional e acum în paragină, pentru că nimeni nu s-a mai ocupat de întreținerea ei.
E „un lucru regretabil”
În ultimul plen, consilierii județeni au aprobat modificarea contractului de concesiune pentru acest imobil și au retras partenerului dreptul de concesiune asupra terenului. Practic, asupra parcului din spatele vilei.
„Din punctul nostru de vedere, contractul făcut în urmă cu 20 de ani este unul păgubos. Este un proiect lăsat de izbeliște de mai toate fostele administrații, lucru regretabil. Noi am modificat contractul de concesiune, pentru că acea asocierea a prevăzut și concesionarea unei suprafețe mari de teren către societatea respectivă. Avem pârghiile juridice și contractuale să preluăm înapoi terenul dat în concesiune în urmă cu 20 de ani”, a explicat președintele CJ, Alfred Simonis.
Ce se va întâmpla cu imobilul va face obiectul unei alte discuții, potrivit aceleiași surse.
Urmează să vină bani europeni
Terenul are în jur de 2.500 metri pătrați și nu are o destinație clară în acest moment. „Vom face un studiu care să evidențieze ce să facem acolo. Intenția noastră e să construim un centru cultural, centru educațional, un centru interetnic, eventual. E în zona centrală, lângă școli și licee, lângă Institutul Cultural Francez, se pretează acolo o chestiune, poate pentru copii cu dizabilități. Suferim de lipsa spațiilor și a terenurilor în zona centrală, unde e necesar să fie astfel de construcții și care nu se pot face la marginea orașului”, mai spune Simonis.
În referatul proiectului aprobat miercuri în plen se precizează că vor fi accesate fonduri pe Programul Regional Vest 2021 – 2027, apelul de proiecte 7.1.D Construirea, modernizarea, amenajarea spațiilor infrastructurii culturale publice. „Se va demara construirea unei clădiri cu destinația de centru multicultural care poate să cuprindă săli/sală pentru organizare de evenimente și spectacole de artă sau culturale – teatru, muzică, balet, operă, filarmonică, filme, festivaluri etc, care pot să fie însoțite de alte activități/funcțiuni complementare (lansare de carte, târguri de carte, simpozioane, conferințe, seminarii etc.)”, este notat în referat. Suma maximă disponibilă este de 5 milioane de euro.
Inter Center Service are, din 2014, cifra de afaceri 0 și înregistrează anual pierderi. Are însă un capital propriu de 14,4 milioane de lei, în care este inclusă și vila în paragină de pe Loga.