Cargo Berlin – Timișoara, ca într-un road movie. Din camion, cu povești adevărate

foto: Diana Bilec
La Timișoara începe, de vineri seară, o aventură teatrală cu totul specială. Poate că nici nu e teatru, având în vedere că actorii ar putea, eventual, lua loc în public. Doi șoferi de TIR își spun povestea într-o călătorie de aproape două ceasuri în care privitorul e purtat virtual și nu tocmai într-o călătorie de 1.500 km. Cargo Berlin – Timișoara, coproducție Rimini Protokoll – Teatrul Basca, nu ar trebui ratată. Are doar 20 de reprezentații, iar unele sunt deja sold-out.
E autobuz și TIR în același timp și, de vineri, va circula în unele seri pe străzile din Timișoara și pe șoselele din jur. Acest vehicul ciudat, marca DAF, este parte a unui performance inedit purtând semnătura companiei germane de teatru Rimini Protokoll. Publicul, adică 50 de oameni, se va așeza în tribune, își va pune centura și va asculta povești. De fapt, povești adevărate, rostite de doi șoferi profesioniști, transformați în gazdele unui expriment pe cât de inedit, pe atât de impresionant.
Denis Iancu și Dalian Deac lucrează amândoi la o companie mare de transport din Timișoara. Denis a luat o pauză de la șoferie, are muncă de birou și spune că se bucură că=și poate vedea în fiecare zi familie. Dali încă străbate Europa în lung și-n lat și abia așteaptă să vină acasă să-și scoată prietena în oraș. Sunt amândoi foarte tineri, foarte autentici și povestesc cu umor întâmplări petrecute în zeci de mii de kilometri la volan.
„E foarte greu să găsești șoferi”
Jörg Karrenbauer, de la Rimini Protokoll, regizorul și scenaristul performance-ului, spun că e greu să găsești șoferi pentru o astfel de aventură. „Tehnic, e foarte greu să găsești șoferi, pur și simplu, mai ales pentru un proiect limitat în timp. Dacă lucrezi ca șofer, ești foarte ocupat. Pe de altă parte, evident, ei nu sunt actori, așa că a fost nevoie să structurăm poveștile lor într-un fel de scenariu pe care ei să-l poată urmări în timpul repetițiilor, fără să se piardă în el”, explică el.
Primul performance din seria Cargo X ar deja 17 ani și a fost făcut, la acea vreme, în Bulgaria. Un TIR a fost transformat, practic, în teatru, pentru a scoate la lumină poveștile șoferilor care traversează lumea din toate părțile, pe toate rutele. Ideea de la care au plecat Stefan Kaegi și Jörg Karrenbauer a fost că acești oamni, fără de care confortul zilnic al occidentalului comod nu ar putea fi asigurat, sunt, de fapt, uitați de toată lumea.
Pregătiți-vă de mai bine de oră și jumătate de călătorie prin Timișoara și împrejurimi, ghidați de Denis și Dalian, care cântă, vă arată fotografii personale și vă povestesc cum viața într-o cabină de TIR.
„Nimeni nu le acordă cu adevărat atenție”
„Tu, în spate, ca spectator, te simți ca acea băutură răcoritoare care e, cum să zic, adusă dintr-un loc în altul, ești o marfă, dar o marfă de care avem grijă. Experiența este multidimensională, pentru că ai parte atât de vizual, cât și de sonor, și fizic. Te simți în spate, acolo, ești legat foarte bine cu centura de siguranță, dar ești practic transportat dintr-un loc în altul… mie mi se pare o experiență foarte inedită”, ne spune Ana Maria Ursu, de la Teatrul Basca.
„Acest performance este despre acei oameni care lucrează pentru fiecare dintre noi, dar care sunt puși cumva într-un con de umbră în societate. Toată lumea se așteaptă să găsească în magazine lucrurile de care are nevoie, dar nimeni nu se gândește cum ajung acele mărfuri acolo. Toată infrastructura din spatele acestui proces este, deopotrivă, foarte complicată și foarte delicată, în ceea ce privește condițiile de muncă. Și totul pică pe spatele șoferilor. Trebuie reduse costurile? Se reduc salariile șoferilor. Totul devine tot mai scump, doar banii pentru șoferi se reduc. Ei sunt oameni foarte importanți pentru confortul nostru de zi cu zi, dar nimeni nu le acordă cu adevărat atenție”, continuă Jörg Karrenbauer.
„Știu orașele doar după semnele de circulație”
Călătoria începe și se termină în același loc, de fiecare dată: în stația de autobuz de la Punctele Cardinale. Traseul include staționarea în rampe de manipulare a mărfurilor, depozite sau puncte de control. O să întâlniți pe drum și personaje inedite, unele „din scenariu”, altele pur și simplu aflate în locul respectiv la momentul respectiv. O să râdeți mult, dar, în același timp, o să vă puneți, poate, întrebări la care nu v-ați gândit.
Ultima călătorie va fi la finele lunii mai, iar primele reprezentații sunt deja sold out. Șoferii de TIR văd lumea de la doi metri înălțime și strunesc uneori, cu o simplă mișcare de picior, 500 de cai putere. Au văzut multe țări, dar știu orașele doar după semnele de circulație. Un șofer de TIR român e plătit, spune Jorg Karrenbauer, cu 3,60 euro / oră. Un coleg neamț ia 14. Amândoi gătesc însă „la roată”, vorbesc ore în șir la telefon cu familia și prietenii, fac planuri pentru când vor ajung acasă și se gândesc la momentul în care se vor opri din călătorie.