Căldura, eterna poveste. Colterm nu deschide robinetul la 20 de grade peste zi, școlile nu sunt încălzite

colterm

CET Centru

La fel ca la fiecare început de toamnă, e frig, dar nu e. Colterm va da căldură la Timișoara, inclusiv în școli, însă va mai dura un pic. Momentan, în clase și case sunt temperaturi… naturale. Reprezentanții PMT spun că nu poate fi pornit sistemul într-o perioadă în care media diurnă a temperaturilor depășește 20 de grade.

Inspectoratul Școlar Timiș a întocmit o situație despre felul în care va fi asigurată încălzirea în unitățile de învățământ din județ. În Timișoara, cu șase excepții, toate cele din sistemul public depind de Colterm.

„În municipiul Timișoara, majoritatea unităților de învățământ sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire. Colterm până în prezent nu a pornit încălzirea, deci în Timișoara unitățile de învățământ sunt neîncălzite. Sunt câteva excepții la cele care dispun de centrale termice proprii: Grădinița PP2, Grădinița PP 53, Grădinița PP 48, Grădinița PP 45, un corp de clădire la Școala Gimnazială nr. 19 și Școala Specială Profesională «Gh. Atanasiu». La acestea se adaugă unitățile de învățământ particular care beneficiază de încălzire în mare parte”, a transmis miercuri ISJ.

Cum e în județ

În județ sunt multe școli care beneficiază de căldură, dar și unele care consideră ca bugetul este insuficient pentru plata căldurii. Este cazul școlii gimnaziale și al liceului tehnologic din Jimbolia. Potrivit celor de la ISJ, funcționează căldura în Brestovăț, Pișchia, Dumbrava, Giroc, Săcălaz, Mănăștiur, Biled, Curtea, Moravița, Tormac și altele.

Există, de asemenea, școli în care, la cum arată lucrurile în prezent, sunt șanse minime să poată fi asigurată căldura.

Școala Gimnazială Șandra este debranșată de la rețeaua de gaz pentru neplata facturilor. Clubul Sportiv Lugoj are contractul expirat, iar E-ON nu mai vrea să semneze un nou contract. În Cornești, atât la școala primară, cât și la grădiniță, nu sunt lemne pentru încălzire.

Când va porni căldura

Anul trecut, mii de elevi din Timișoara au fost trimiși acasă, din cauza frigului. Colterm nu a putut furniza căldură timp de câteva zile, pentru că nu a avut gaz. În aceste condiții, în sălile de clasă, în unele cazuri, temperaturile erau mai mici decât afară.

Viceprimarul Ruben Lațcău spune că nu încape comparație între ce a fost anul trecut și ce este acum. „Căldura va fi pornită, dar sunt niște condiții care trebuie îndeplinite. Să pornim căldura în sistem centralizat în 15 septembrie, la o medie a temperaturilor peste zi de 20 – 22 de grade, nu se justifică, mai ales în condițiile crizei energetice actuale. E exact ca în situația în care cresc salariile funcționarilor publici. Se anunță o recesiune puternică, guvernul nu are bani destui să asigure cheltuielile publice angajate deja, dar vrea să crească salariile. E o iresponsabilitate”, ne-a declarat Lațcău.

Regulile după care funcționează Colterm

Potrivit regulamentului de furnizare pe baza căruia funcționează Colterm, căldura în sistem centralizat poate fi pornită dacă media temperaturilor pe 24 ore, timp de trei zile consecutiv, este sub 10 grade Celsius. Altfel spus, dacă ziua sunt 20 de grade, iar noaptea 5, această condiție nu este îndeplinită. Situația este aceeași la fiecare început și sfârșit de sezon rece. Oamenii se plâng că nu pornește căldura, iar apoi, că nu este oprită.

Societatea de termoficare încheie, în zilele următoare, probele la rece, efectuate etapizat, ne-au transmis reprezentanții acesteia.

Colterm are asigurate, în acest moment, o parte din stocurile de cărbune pentru iarnă și are și gaz depozitat. Nu poate însă încheia un contract în perioada noiembrie – martie cu niciun furnizor mare de gaz, pentru că aceștia spun că nu pot asigura cantități suficiente. Teoretic, nu ar trebui să fie probleme cel puțin până la finele acestui an.

About Post Author