Cadastrul și Patrimoniul Timișoarei, două proiecte esențiale pentru comunitate, ignorate de administrație în ultimii 30 de ani (P)

pro românia

Ne confruntăm astăzi cu lipsa Cadastrului pe întreg teritoriul UAT Timișoara. Ultima cadastrare a Timișoarei a fost realizată în anul 1954, de inginerul I. Sarmeș, în contextul în care trăim într-o parte a țării unde Cartea Funciară există de cel puțin 100 ani.

În ultimii 60 de ani nu s-a făcut nicio lucrare de amploare privind Cadastrul General pe UAT Timișoara, implicit cadastrele de specialitate: Cadastrul Verde, Cadastrul Drumurilor, al fondului imobiliar și al rețelelor edilitare.

Nerealizarea Cadastrului are drept consecință directă faptul că astăzi nu avem o evidență a Patrimoniului aparținând Primăriei Timișoarei. La ora actuală nu există o situație clară a domeniului public și privat al UAT Timișoara.

Lipsa Cadastrului realizat pe toată suprafața Timișoarei are consecințe negative

  • Imposibilitatea identificării terenurilor libere de sarcini pentru dezvoltarea diferitelor investiții de către Primărie (doar câteva exemple: identificarea corectă a terenului privind Sala Polivalentă sau imposibilitatea amenajării spațiilor verzi cu mobilier specific sporturilor de masă)
  • Imposibilitatea construirii parcărilor, atât de necesare orașului
  • Imposibilitatea valorificării patrimoniului prin vânzarea sau concesionarea terenurilor, cu sau fără construcții
  • Lipsa evidenței clare a imobilelor și, în consecință, imposibilitatea impozitării corecte a acestora

De asemenea, lipsa Cadastrului Verde a dus atât la tăierea haotică a arborilor, cât și la încheierea de contracte de întreținere, fără a se cunoaște nici amplasarea geografică a copacilor, nici suprafața exactă care trebuie întreținută.

Lipsa Cadastrului Drumurilor și a Străzilor duce la necunoșterea efectivă a suprafețelor ce fac obiectul spălării acestora, aspecte relevate inclusiv in Rapoartele Curții de Conturi.

Neevidențierea clară a întregului patrimoniu al Primăriei Timișoara a avut drept consecință necunoașterea imobilelor aparținând domeniului public si privat al Timișoarei. O situație aberantă, dar întâlnită este aceea în care, pentru obținerea autorizațiilor de construire, li se solicită persoanelor fizice sau juridice să facă dovada că drumul la care au acces este în domeniul public.

Cel puțin la fel de important, lipsa Cadastrului duce la imposibilitatea identificării proprietarilor de terenuri lăsate neîntreținute și aplicarea de amenzi pentru combaterea ambroziei.

Acestea sunt doar o parte din consecințele negative ale lipsei proiectelor identificate mai sus.

Pentru echipa de candidați a Pro România Timișoara la funcția de consilier local și pentru prof. dr. Marius Craina, candidatul nostru la funcția de primar, finalizarea acestor proiecte constituie o prioritate.

Aveți încredere în echipa Pro România Timișoara și, în 27 septembrie, votați poziția 2 pe buletinul de vot!

Comandat de Partidul Pro România – Organizația Timiș.
Publicat de SC First News Media
CMF: 21200010

About Post Author