Bustul lui Emanuil Ungureanu va fi restaurat. Primăria Timișoara a găsit un sculptor care să facă lucrarea

ungureanu

Bustul lui Emanuil Ungureanu va fi reașezat pe soclul din Piața Huniade, la mai bine de patru ani de când a fost distrus. Un sculptor se va ocupa de restaurarea lucrării, după ce a fost singurul care s-a arătat interesat de anunțul Primăriei Timișoara.

Primăria Timișoara a decis, în sfârșit, că trebuie să refacă bustul lui Emanuil Ungureanu. Acesta a fost distrus în 2015, de trei tineri care au furat, dintr-un foc, trei busturi monumente istorice în Timișoara. Era vorba despre lucrările reprezentându-i pe Victor Babeş, Aurel Cândea și Emanuil Ungureanu. Dispariția acestei din urmă lucrări, realizate de Gheorghe Groza, nu fusese sesizată, deși era în Piața Iancu Huniade, la doi pași de primărie. Hoții au primit 4 ani și jumătate de închisoare și, în plus, au fost condamnați la plata a 500.000 de lei către primărie.

În vara acestui an, PMT a vrut să plătească o replică a bustului și a lansat chiar cererea de oferte, intenționând să atribuie contractul prin încredințare directă. Procedura a fost retrasă însă, după ce Direcția de Cultură a trimis municipalității un raport de constatare „cu privire la intervenția de urgență în vederea reîntregirii monumentului”. Altfel spus, PMT trebuia să refacă bustul, nu să comande o replică. În septembrie, primăria anunța că vrea să atribuie prin încredințare directă contractul privind „servicii de restaurare a bustului de bronz al lui Emanuil Ungureanu și amplasarea pe soclul rămas liber, situat în fața liceului din Piața Iancu Huniade 3”. Suma maximă pe care era dispusă PMT s-o plătească este de 47.600 lei, cu TVA, adică puțin peste 10.000 de euro.

Bustul tăiat cu flexul, recuperat în proporție de 90%

„Restaurarea bustului din bronz dispărut se va face pornind de la elementele recuperate în proporție de 90%. Asamblarea părților existente, modelarea elementelor lipsă și finisarea se vor realiza cu mare rafinament și profesionism, astfel încât să nu existe diferențe structurale și cromatice (…) Fixarea bustului pe postamentul existente va face prin prindere cu bolțuri în adeziv special, care să confere siguranță și securitate”, scria în caietul de sarcini. Executantul trebuia să ofere o garanție de minimum 4 ani, timp în care trebuie să asigure și întreținerea monumentului.

Procedura a fost una de succes. „Avem o singură ofertă, înaintată de Bogdan Constantin Nueleanu, pentru lucrări de restaurare. Comisia de analiză a ofertelor a studiat propunerea artistului și a decis că aceasta corespunde solicitărilor noastre. Așteptăm acum artistul să vină să semneze contractul și restaurarea poate începe. Procedura începută în vară s-a prelungit după ce Direcția Județeană de Cultură a ajuns la concluzia că având toate piesele, bustul poate fi restaurat. Suntem pe calea cea bună”, ne-a declarat viceprimarul Farkas Imre. Bogdan Constantin Nueleanu este sculptor, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și deținător al mai multor premii.

About Post Author