Bustul lui Emanuil Ungureanu, în atelier, pentru refacere. A durat aproape un an până să înceapă lucrarea

ungureanu

Bustul lui Emanuil Ungureanu va fi refăcut în sfârșit. La aproape un an de când există contract pentru restaurarea lui a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Și de această dată, birocrația a învins… logica.

În 22 octombrie 2019, PMT semna cu sculptorul Bogdan Constantin Nueleanu un contract pentru refacerea bustului lui Emanuil Ungureanu. Lucrarea a fost distrusă în 2015, de trei tineri care au furat, dintr-un foc, trei busturi: ale lui Victor Babeş, Aurel Cândea și Emanuil Ungureanu. Dispariția celei de-a treia lucrări, realizate de Gheorghe Groza, a fost sesizată ultima, deși era în Piața Iancu Huniade, la doi pași de primărie. Hoții au fost condamnați la închisoare. Bustul lui Ungureanu a fost recuperat în mare parte, deși pe bucăți.

În vara anului, primăria a vrut să facă o replică a bustului, dar Direcția de Cultură a oprit procedura, transmițând că se impune „o intervenția de urgență în vederea reîntregirii monumentului”. Altfel spus, PMT trebuia să refacă bustul, nu să comande o replică. „Restaurarea bustului din bronz dispărut se va face pornind de la elementele recuperate în proporție de 90%. Asamblarea părților existente, modelarea elementelor lipsă și finisarea se vor realiza cu mare rafinament și profesionism, astfel încât să nu existe diferențe structurale și cromatice”, scria în caietul de sarcini.

Începe cu chiu, cu vai, lucrarea

Prețul pentru această lucrare este de aproximativ 47.600 lei, cu TVA, în jur de 10.000 de euro. Trei luni ar trebui să dureze restaurarea, iar garanția este de minimum 48 de luni. La o săptămână de la semnarea contractului cu PMT, Bogdan Nueleanu a încheiat un acord de subcontractare cu restauratorul Andreas Tihamer Gyula, din Târgu Mureș. Acesta trebuie să asigure „expertiza, verificarea datelor, investigarea stării de conservare a obiectelor și bunurilor vizate pentru restaurare, expertizarea propunerilor de restaurare, elaborarea planului de restaurare, propuneri de materiale și substanțe necesare, teste de curățare”.

Și totuși, deși este aproape un an de când a fost semnat contractul, bustul lui Emanuil Ungureanu e tot pe bucăți. Abia acum a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor. Probabil, până la sfârșitul anului ar trebui ca bustul să fie pus la locul lui. De ce a durat atât de mult? E simplu: dintr-o omisiune a unui angajat al primăriei, nu a fost scoasă la licitație dirigenția de șantier. Lucrurile au fost reglate abia în vară, după reașezarea organigramei PMT, când a fost revizuită activitatea fostului birou de monumente.

Între timp, soclul monumentului, aflat în fața Colegiului Ungureanu, se distruge pe zi ce trece.

About Post Author