Bugetul local va trece, în ciuda lipsei de „repere morale” și a „aroganței”

cl timișoara

foto: Arhivă

Bugetul pe 2023 va trece. Grupul PNL din CL Timișoara acuză însă felul în care „oameni fără conștiință, fără simț al măsurii, fără repere morale” – adică aliații lor din USR – au procedat în acest caz. HCL-ul ar putea fi atacat însă în contencios.

Propunerea de buget pe anul 2023 a ajuns în fața consilierilor locali cu mai puțin de 48 de de ședința de plen în care vor fi nevoiți să-l voteze. De altfel, proiectul este pe ordinea de zi suplimentară, care a fost anunțată doar joi dimineață. Vorbim despre alocarea a peste 2,3 miliarde de lei, banii care vor asigura funcționarea și dezvoltarea Timișoarei până la finele anului. Nu a fost respectată – și nici măcar mimată – transparența decizională.

„Votul pe care îl vor acorda consilierii locali pentru adoptarea proiectului bugetului local 2023 va fi pentru bunul mers al orașului (…) pentru ca cetățenii să nu simtă repercusiunile care ar duce la blocarea instituțiilor publice sau a unor proiecte, generate de oameni fără conștiință, fără simț al măsurii, fără repere morale. Grupul PNL din Consiliul local Timișoara condamnă însă ferm modalitatea în care va fi votat Bugetul local al Capitalei Culturale a Europei pentru anul 2023 – fără dezbatere, fără explicații, în ultima zi, pe repede înainte, aruncat în batjocură pe ordinea de zi suplimentară (…) E mai clar ca oricând că transparența a fost pentru Dominic Fritz doar o sclipire electorală, o minciună vândută fără remușcări. Iar «primăria de sticlă» s-a fărâmat chiar înainte să existe vreodată”, au transmis, cu câteva ore înainte de plen, cei din PNL.

Liberalii – care, cel puțin teoretic, sunt aliați cu cei de la USR – susțin că „e limpede că toate aceste fapte sunt născute din răutate, din interese care nu au nicio legătură cu ceea ce își doresc timișorenii”.

PSD acuză „aroganța și lipsa de transparență”, dar votează

„Oamenii nu au nicio vină că administrația Fritz a încălcat atât Legea finanțelor publice Locale, cât și Codul administrativ, Aroganța, lipsa de transparență, neprofesionalismul, analfabetismul administrativ sunt constante ale conducerii Primăriei Timișoara, dar, indiferent cât ne displace modul de lucru al acesteia, orașul are nevoie de un buget legal și de continuitate financiară”, spune, la rândul lui, Radu Țoancă, consilier local PSD.

Pe de altă parte, avocatul Cristian Clipa, la rândul lui membru PSD, spune că votarea bugetului local în actualele condiții poate avea consecințe grave. „Mai ales în procedura adoptării bugetului public local, normele de asigurare a transparenței decizionale sunt categorice și inderogabile. Adoptarea unui buget local cu încălcarea acestor norme atrage anulabilitatea și chiar suspendabilitatea judecătorească a hotărârii consiliului local prin care, în astfel de carențate condiții, a fost adoptat/aprobat bugetul public local (…) În cazul în care aceste norme de asigurare a transparenței decizionale au fost nesocotite, mă voi adresa instanței de contencios administrativ, cu o acțiune în suspendare și, respectiv, cu una în anulare”, a notat Clipa, pe Facebook.

About Post Author