Bilet unic de intrare la muzee. Dacă Timișoara tot nu are city carduri pentru turiști

Bilet unic pentru muzeele din Timișoara. Pentru că acestea țin de CJ Timiș, consilierii județeni au aprobat introducerea unei astfel de facilități. Introducerea unui card după modelul folosit în multe orașe este, de ani buni, în stadiul de promisiune pe la primărie.

timișoara

Consilierii județeni au aprobat, în ultimul plen, introducerea „Biletului unic de vizitare”, valabil la Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă și Muzeului Satului Bănățean.

„Prezenta convenție stabilește cadrul de colaborare dintre părțile semnatare mai sus menționate în scopul introducerii «Biletului unic de vizitare» (…) în contextul calendarului activităților din cadrul proiectului Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, ce se va desfășura în anul 2023, ca urmare a contextului pandemic actual (…)Prezenta convenție – cadru se încheie pentru o durată de trei ani (…) cu posibilitatea prelungirii, în condițiile legii. Prezenta convenție – cadru se prelungește automat, cu perioade succesive de trei ani”, scrie în referatul proiectului votat în plenul CJ.

Consiliul Județean Timiș se ocupa de crearea cadrului legal pentru implementarea „biletului unic” și va stabili valoarea acestuia. Vor exista, de asemenea, abonamente săptămânale și/sau lunare. Și biletele, și abonamentele vor fi putea plătite în sistem electronic.

La PMT se vorbește de card pentru turiști din 2015

E primul pas mic de tot, dar cât de cât concret, gândit de autoritățile locale în sprijinul turiștilor. Nu discutăm acum imaginea dezolantă a Castelului Huniade, unde ar trebui să fie Muzeul Național al Banatului. Și nu discutăm nici de angajamentul luat de CJ Timiș, în dosarul de candidatură pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii, pentru o transformare de 3 milioane de euro a Muzeului Satului Bănățean.

În 2015, consilierul local PNL Ștefan Sandu propunea emiterea de city carduri pentru turişti. „Este un proces mai lung pentru că vom demara discuţii cu reprezentanţii Zoo, ai teatrelor, Operei, cu instituţiile din subordinea CJ Timiş. Este o metodă de promovare a oraşului, un bun prilej de promovare a muzeelor din oraş (…) Trebuie purtate şi discuţii la consiliul judeţean (…) Cardurile pentru turişti vor fi emise pe perioade foarte scurte”, spunea Sandu, în iunie 2015. Sunt aproape șase ani de atunci și nu s-a întâmplat nimic.

În programul său electoral, actualul primar Dominic Fritz promite și el un card. „Vom introduce, de asemenea, Timișoara City Card, un sistem de carduri pentru turiști care include atât accesul la muzeele din oraș, cât și folosirea transportului în comun. Pe lângă acestea, cu cardul se vor putea obține reduceri la diferite restaurante, cafenele sau alte afaceri locale”, scrie în „Revoluția bunei guvernări”. Când se va face vom vedea. Oradea și Clujul au astfel de carduri cam de prin… 2015.

About Post Author