Bastionul Theresia are regulament. Fără ora 5 limită de funcționare și destinație clară a fiecărui spațiu

Bastionul Theresia are regulament, votat în unanimitate de consilierii județeni. Fiecare spațiu va avea destinație clară și e puțin probabil ca acolo să fie deschise cluburi. În plus, a fost eliminată și prevederea cu încheierea programului de funcționare la ora 5.

bastionul theresia

La trei săptămâni de când a fost retras de pe ordinea de zi a plenului, regulamentul de funcționare pentru Bastionul Theresia a fost votat de consilierii județeni. Toți cei prezenți au fost de acord cu propunerile făcute de Executiv. Structura bastionului a fost regândită regândită și împărțită între sectorul Horeca și zona culturală.

Sunt câteva modificări față de propunerea precedentă. „Considerăm că această formă de regulament este mai explicită pentru publicul larg. Am decis ca în fostul Zambara să fie un centru cultural multifuncțional. Am schimbat de pe Horeca pe un centru cultural multifuncțional, pe care îl vom amenaja noi. Îl vom da către un departament care se va ocupa de programări. Înspre noi au venit mulți – facultăți, ONG-uri, diverși – care au spus că vor un spațiu în bastion să facă diverse expoziții. Ca să ai viață în acel spațiu, nu prea poți să faci o expoziție permanentă. Dacă e expoziție de mașini de epocă, mergi să o vezi o dată, dar nu te duci iar peste o lună, peste trei luni… Trebuie să fie o rotație”, explică vicepreședintele CJ, Alexandru Proteasa.

Vor exista și niște criterii pe baza cărora cei interesați vor putea primi un spațiu în centrul cultural multifuncțional, însă acestea nu au fost stabilite încă.

Programul nu mai are limită ora 5

Proteasa spune că de acum se știe exact pentru ce va fi alocat fiecare spațiu. În plus, a fost eliminată prevederea inițială, care spunea că programul va începe cel mai devreme la ora 8 și se va încheia cel târziu la ora 5.

„Fiecare spațiu are o funcțiune clar stabilită, Horeca sau cultură. Am eliminat că le impunem un program maxim până la 5 dimineața. Ideea nu era asta, până la urmă nu noi dăm autorizația pentru cât poate funcționa. O dă primăria. Comerciantul merge la primărie, solicită autorizație de funcționare și acolo li se scrie că orarul e cutare (…) Am renunțat la ora 5, ca să nu se interpreteze, până la urmă fiecare merge și-și obține autorizația, ține deschis cât vrea el. Am lăsat doar că pe terase ai voie până la ora 24. Ce e în interior… pe cine deranjează că stau unii până la 5 dimineața? Bastionul are niște plusuri, pentru că deasupra nu sunt locuințe”, mai spune vicepreședintele CJ.

Potrivit aceleiași surse, e puțin probabil ca în Bastion să fie deschise cluburi. „Noi ne-am consultat și cu domeniul de clubbing. Ni s-a spus că în bastion nu «merg» cluburi. Sunt acele travee care separă lumea. Lumea vrea să vadă, nu merge cu separeuri. Vrea să vadă DJ-ul, vrea să vadă barul, degeaba le pui în travee separate. Chestii de lounge, de pub, merg”, a mai afirmat Alexandru Proteasa.

Sport pe terasa cu iarbă

În acest an, în bastion se vor face și reparații. Acestea vizează pavilionul din curte și plăcile de marmură și granit care s-au degradat. Sumele alocate sunt importante: două milioane de lei pentru pavilionul central, dat în administrare Muzeului Național al Banatului, cărora li se adaugă un milion din bugetul CJ.

În Bastionul Theresia nu vor mai fi închiriate spații pentru birouri sau pentru depozitare. De asemenea, va fi deschisă terasa cu iarbă de deasupra Corpului A, înspre schela de petrol. Vor fi admise „evenimente culturale și sportive (sporturi ușoare, de relaxare, de genul yoga, pilates, tai chi) pe terasa înierbată de pe Corpul A. Specificul evenimentelor va corespunde caracterului general al monumentului (…) organizatorul evenimentului răspunde în totalitate de siguranța participanților”.

Bastionul Theresia a fost reabilitat în perioada 2008-2010, cu 10 milioane de euro, bani europeni.

About Post Author