Barocul lui Fikl, în expoziție în Palatul Baroc

fikl

Unul dintre cei mai importanți pictori contemporani din România expune, de săptămâna viitoare, la Timișoara. Uriașele povești baroce ale lui Gheorghe Fikl vor putea fi admirate în… Palatul Baroc.

„Expoziția împrumută faimosul titlu al tratatului lui Aristotel despre suflet. Pentru filosof, sufletul este un principiu al vieții și al mișcării ființelor vii. Un principiu vital, senzorial și intelectual. Elemente care ghidează și lucrările acestei expoziții, unde corpul viu locuiește corpul construit, unde animalul și barocul, natura și cultura se întâlnesc în simbioze bizare. Gheorghe Fikl propune o privire critică și ironică asupra lumii noastre în Antropocen, în scene absurde ce par desprinse din vise”, spune curatorul Horea Avram.

Considerat unul dintre cei mai importanți pictori contemporani români, Gheorghe Fikl (n. 1968, Timișoara) a studiat artele plastice la universitățile din Cluj și Timișoara, avându-l ca profesor pe Romul Nuțiu. Primele sale lucrări au fost experimente multimedia și instalații. A evoluat apoi, treptat, în pictură figurativă de inspirație barocă. Animalele ocupă un loc central: turme de oi în saloane somptuoase, tauri sub candelabre strălucitoare sau păuni rătăcind prin case țărănești cu tavane prăbușite – toate aau devenit marca sa vizuală inconfundabilă.

Lucrările lui Fikl pot fi găsite în colecții private și publice din România și străinătate, inclusiv în cea a Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii. Artistul trăiește și lucrează în Timișoara și Socolari, unde a creat un spațiu unic, ce reunește oameni din diverse domenii în jurul artei și al creativității.

Expoziția „De Anima”, semnată de Gheorghe Fikl, va fi vernisată miercuri, 4 decembrie, de la ora 18, în Sala Baroc.

About Post Author