Avem un centru istoric, ce facem cu el? Motorină pe pavaj și clădiri „zguduite”, ne-ar trebui regulament
Pavaj pătat cu motorină, fațade afectate de vibrațiile produse de boxe. Și nimic de făcut! Se întâmplă în centrul Timișoarei, unde evenimentele aprobate de primărie promovează orașul, dar creează și probleme. Direcția de Cultură ar vrea un regulament cu ce e voie și ce nu să faci în zonă, dar PMT are ultimul cuvânt.
Evenimente peste evenimente în centrul istoric al Timișoarei, dar nu toate sunt bune pentru patrimoniul arhitectural. „Sunt bucuros că se întâmplă multe lucruri. Sunt însă așa de multe, că uneori se suprapun într-un mod nefericit. O parte din aceste degradări nu sunt reversibile. Uitați-vă cum arată Piața Sf. Gheorghe, după un festival al focului. Nu mi se pare potrivit ca un festival bazat pe motorină și flăcări să fie organizat pe un asemenea pavaj. Sunt și în Piața Libertății urme destul de adânci ale evenimentelor care nu au regulament clar. Conform legii, noi ar trebui să avizăm fiecare eveniment, dar nu cred că se va putea întâmpla, atâta timp cât evenimentele sunt organizate de azi pe mâine”, spune Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură Timiș.
Opera, afectată de vibrații
Potrivit acestuia, nici în Piața Victoriei lucrurile nu stau prea bine. Cel mai afectată este clădirea Operei Române, la a cărei fațadă stă să înceapă renovarea. Operațiunea va costa spre un milion de euro, bani de la bugetul local, dar, spune Predescu, nu va avea, în timp, efectele scontate. Cel puțin, dacă nu se schimbă ceva. „O altă problemă sunt vibrațiile pe care le produce muzica. Boxele sunt din ce în ce mai ieftine și cu putere din ce în ce mai mare, clădirile vibrează. Uitați-vă la modul în care sunt amplasate boxele (…) Fațada Operei a avut foarte mult de suferit. Acolo este piatră pusă pe structură de metal. Metalul vibrează, piatra crapă. Cât timp vom pune boxe în fața Operei, oricâte reabilitări am avea, problema nu se va rezolva”, explică directorul DJC.
O soluție ar exista, dar cine s-o pună în practică?
Evident, Predescu nu se opune organizării de evenimente în centrul istoric, dar crede că autoritățile locale ar trebui să fie mai responsabile. O soluție ar exista, ea a fost și propusă celor din PMT, dar fără rezultat până acum. „Ne-am dori să existe un regulament făcut de primărie și avizat de noi, care să specifice clar cum trebuie protejate pavajul și clădirile, cam ce intensitate trebuie să aibă sunetul și cât de des pot fi organizate astfel de evenimente. Senzația mea este că nu sunt avizate cu grijă pentru zona istorică. Aș vrea să există o listă cu ce nu e voie să faci în zona istorică”, mai spune șeful Direcției de Cultură.
DJC a făcut adrese către PMT, ba chiar a și amendat instituția, de exemplu pentru Lumina Unirii, eveniment al TM2021. „Boxele erau amplasate direct către statuia din gresie din centrul pieței. Motivația PMT a fost că statuia era parte din scenă. Noi nu percepem că ar fi exista o grijă pentru spațiile publice”, afirmă Sorin Predescu.
Întrebat ce e de făcut, de exemplu, în Piața Sf. Gheorghe, unde pavajul a fost pătat cu motorină și are urme vizibile de degradare, în urma unui festival de jocuri cu focul, Predescu spune că… nimic! „Neexistând o condiționare a organizatorului, el a strâns și a plecat. Nu ai pe ce bază să-l amendezi, pentru că lui nu i s-a spus ce are voie să facă și ce nu”, explică acesta. Un regulament ar fi rezolvat problema.