Avem clădiri istorice, o să avem și plasă pe ele. Soluție de avarie pentru centrul Timișoarei

clădiri istorice

Mai bine cu plasă de protecție, decât să cadă în capul trecătorilor. E soluția de avarie găsită de municipalitate pentru clădiri istorice din Timișoara. Consilierii locali au votat amendarea proprietarilor care nu-și pun în siguranță imobilele.

Proprietarii de imobile degradate vor fi obligați să le asigure cu plase de protecție în termen de 15 zile de la notificările date de Poliția Locală. Asta au decis, luni, consilierii locali, care au modificat HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor. Atât pentru persoanele fizice, cât și cele juridice trebuie „să asigure împrejmuirea numai cu plasă de protecție la clădirile a căror elemente de fațadă sau acoperiș prezintă riscul de desprindere (…) în maximum 15 zile de la constatare, proprietarii imobilelor au obligația conformării măsurilor dispuse prin Procesul verbal de constatare”.

Mai bine plasă pe clădiri istorice, decât panglică

Amenzile sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei, pentru persoane fizice, respectiv între 1.500 și 2.500 de lei, pentru persoane juridice. Perspectiva unui centru plin de plase de protecție i se pare lui Nicolae Robu varianta cea mai acceptabilă. „E răul cel mai mic. Până când încep lucrările este de preferat să avem acea plasă de protecție decât panglici pe jos, care oricum sunt rupte, sunt îndepărtate, nu asigură securitate. Mai ales în noile condiții meteo, cu vânturi foarte puternice, cu ploi frecvente, trebuie să ne luăm măsuri de precauție. Cea mai bună măsură este aceasta, să protejăm trecătorii prin plase de protecție”, susține primarul Timișoarei.

Una dintre clădirile învelite deja de ceva timp în plasă de protecție neagră este Banca de Scont, în care este și sediul PNL Timiș. De vreo doi ani se vorbește de refacerea palatului, dar acum lucrările chiar ar putea începe. „Este totul rezolvat, este convenit cu constructorul. Toți proprietarii au căzut de acord, numai că s-a schimbat președintele asociației de proprietari și până îi iese de la judecătorie mandat nu are cine să semneze contractul. În câteva săptămâni intră în șantier. Singura problemă este aceasta”, a mai declarat Robu.

About Post Author