AVC-ul, a doua cauză de mortalitate în lume, poate fi prevenit

sursa foto: https://www.hamiltonhealthsciences.ca
29 octombrie este Ziua Mondială a Accidentelor Vasculare (AVC) . În fiecare an, în lume se înregistrează peste 17 milioane de noi AVC-uri. Din păcate, mai bine de jumătate din pacienți mor sau rămân cu sechele. Iar diferența între viață și moarte se măsoară, în astfel de cazuri, în secunde.
Accidentele vasculare cerebrale reprezintă a doua cauză de mortalitate în lume. Potrivit statisticilor, în România se înregistrează anual aproximativ 60.000 de noi cazuri de AVC-uri, una dintre cele mai mari rate de incidență din Europa. Potrivit medicilor, un sfert din pacienții cu accident vascular cerebral mor în prima lună, iar peste 30% rămân cu un anumit grad de dizabilitate care îi face să aibă nevoie de îngrijire permanentă.
„În cazul unui accident vascular cerebral, orice minut contează. AVC-ul se produce în urma blocării sau ruperii unei artere care transporta sânge oxigenat către creier. Practic, țesutul cerebral dintr-o anumită zonă a creierului nu mai este alimentat cu oxigen și substanțe nutritive. Din acel moment, celulele cerebrale încep să moară. Cu cât se intervine mai repede, cu atât se poate reface circulația cerebrală”, explică dr. Alina Negru, medic primar cardiolog la Centrul Inimii RoCordis.
Prevenția și iar prevenția
Sunt trei tipuri de AVC: ischemic tranzitoriu – când fluxul cerebral este blocat o perioadă scurtă de timp, de câteva minute, și se produc așa-numitele mini AVC-uri, cerebral ischemic – când, de exemplu, un cheag blochează circulația sângelui către creier, hemoragic – cel mai grav, când artera cerebrală se rupe ori sângerează. În ultimele două cazuri, intervenția într-un centru specializat în revascularizare este deosebit de importantă. Cu cât medicii intervin mai repede, cu atât șansele de supraviețuire cresc.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Accidentelor Vasculare este #Precioustime (#timppretios) și arată importanța pierderii fiecărui minut până la o intervenție salvatoare.
Un alt lucru este însă esențial: multe cazuri pot fi prevenite. „Oamenii trebuie să înțeleagă importanța semnelor și simptomelor unui accident vascular cerebral. Este foarte important să ne axăm pe prevenție. Trebuie să conștientizăm riscurile producerii unui AVC. Printre ele, hipertensiune arterială, colesterol crescut, diabet, fumat și alte boli cardiovasculare, printre care fibrilația arterială, care este unul dintre factorii declanșatori cei mai puternici. La fel de important, însă, sunt accesul rapid la intervenția medicală și tratamentul pentru AVC”, mai spune dr. Negru.
Din 2010, accidentul vascular cerebral este considerat, la nivel global, o urgență de sănătate publică.