A(rt)CTIVE Youth, proiect finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene

În perioada 11-18 mai 2023, 30 de tineri din Bulgaria, Grecia, Cehia, Spania și România au participat în proiectul „A(rt)CTIVE Youth” (proiect nr. de contract 2022-1-RO01-KA152-YOU-000054237), organizat de Asociația Alternativa Eco (lider de proiect), alături de partenerii: EVROPSKE CENTRUM MLADEZE BRECLAV EUROPEAN YOUTH CENTRE BRECLAV Z. S. (EYCB) – Cehia, ASOCIACION MUNDUS – UN MUNDO A TUS PIES – Spania, GREEK YOUTH MOBILITY (GYM) – Grecia, SDRUZENIE AKTIVNO BALGARSKO OBSHTESTVO (Active Bulgarian Society) – Bulgaria.
Proiectul a fost finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene.
A(rt)CTIVE Youth a fost o oportunitate pentru cinci ONG-uri din cinci țări diferite: România, Cehia, Bulgaria, Spania și Grecia, cu un total de 25 de participanți și cinci lideri de grup, de a se întâlni față în față pe parcursul a opt zile de activități, în Brebu, Caraș-Severin, pentru a discuta și a pune în practică importanța spiritului civic și a cetățeniei active prin artă.
Proiectul „A(rt)CTIVE Youth” a însemnat participarea tinerilor la o serie de activități, incluzând artă murală, care i-a ajutat să-și exprime spiritul civic într-un mod creativ. Teatrul Forum este o metodă de educație nonformala, un instrument de intervenție socială, prin care se pot dezbate anumite dileme din viața de zi cu zi. Acesta a oferit participanților un mediu sigur, în care să exprime posibile scenarii prin care tinerii de astăzi pot fi activi în comunitatea lor și cum să motiveze restul comunității să participe la activitățile lor.
Timp de opt zile, tinerii au participat la ateliere de teatru forum, artă murală, flash mob, activități de team building și au organizat seri interculturale reprezentative pentru fiecare țară participantă în proiect. Aceste activități i-au motivat pe cei 25 de participanți și pe cei cinci lideri de grup proveniți din cinci țări diferite, pentru a-și putea exprima spiritul civic folosind artă murală, flash mob-uri și teatru forum. S-a creat un mediu sigur pentru toți cei 25 de participanți și cei cinci lideri de grup din cinci țări diferite, astfel încât și-au putut întinde aripile și au luat inițiativa de a deveni cetățeni activi. Cei 25 de participanți și cei cinci lideri de grup sunt acum motivați să devină voluntari activi în țara lor.
Activitățile s-au bazat pe educația non-formală și informală. Prin acest proiect s-a urmărit și sensibilizarea comunităților locale cu privire la importanța spiritului civic și la modul în care aceasta îmbunătățește societatea și modul nostru de viață, inclusiv promovarea valorilor educației non-formale și beneficiile programului Erasmus+ în cele cinci țări participante la schimbul de tineri, cu ajutorul videoclipului final, scenetei de teatru forum și al picturii murale.
De asemenea, tinerii au vizionat filme documentare și au făcut o vizită de studiu în Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Aceștia au luat exemple de bune practici în domeniul cetățeniei active de la diverși actori culturali din Timișoara. Prin vizita lor, tinerii au remarcat că centrul de interes al acestui oraș este evidențierea călătoriei europene a Timișoarei, oferind tuturor oportunitatea de a-și expune cultura ca parte a moștenirii comune europene. La finalul activităților, ei au pus în scenă, prin teatru forum, cetățenia activă, dezvoltându-și astfel capacitățile socio-emoționale, încrederea în sine, empatia și respectul față de ceilalți. Scopul principal al teatrului forum este „umanizarea umanității”.
Tinerii au creat, utilizând vopsele pe bază de apă, o pictură care înglobează 3 portrete reprezentative pentru viziunea lor asupra societății în care trăim. Participanții au realizat un videoclip în care au inclus toate momentele de pe parcursul acestui proiect. Acest clip video poate fi accesat la următorul link: https://youtu.be/Vrs8tgAtzgg
Ultima seară a fost dedicată cinei de rămas bun și ceremoniei de acordare a certificatului YouthPass.
Îi felicităm pe toți cei 30 de participanți la proiectul „A(rt)CTIVE Youth”, le mulțumim pentru implicare, perseverență și ideile creative împărtășite, le urăm tuturor un viitor strălucit și sperăm ca lucrurile învățate și experiența dobândită în cadrul acestui proiect să le fie cât mai folositoare în parcursurile lor profesionale și personale.