Arheologii timișoreni și nemți au găsit la Dudeștii Vechi comori din secolul VI î.Hr
Încă o bucată importantă din istoria vechiului Banat a ieșit la lumină la Dudeștii Vechi. Artefactele descoperite de arheologi români și nemți pe șantierul din situl Movila lui Deciov datează din secolul al șaselea î.Hr.
În perioada 22 iulie – 31 august, la Movila lui Deciov de la Dudeștii Vechi s-a desfășurat o nouă campanie de cercetare arheologică internațională. Proiectul este realizat de Muzeul Național al Banatului, în colaborare cu Universitatea „Eberhardt Karls” din Tubingen, Germania. Au lucrat cot la cot cu specialiștii de la MNaB 18 studenți, masteranzi și doctoranzi din Germania, sub coordonarea prof. dr. Raiko Krauss.
În urma săpăturilor au fost identificate două structuri arheologice masive, formate din depuneri succesive de material arheologic și straturi de cenușă consistentă. „Printre artefactele descoperite se regăsesc vase ceramice decorate cu motive specifice primei culturi de crescători de animale și agricultori care pătrund în Câmpia bănățeană, în mileniul al VI-lea î.Hr. Acești agricultori timpurii introduc tehnologia arderii lutului și ceramicii, construiesc case din lemn și lut, folosesc unelte din os și piatră cioplită și șlefuită. Fragmentele de statuete din lut relevă existența unui ansamblu de credințe și mituri viabile de-a lungul mai multor secole. Ritualuri casnice sunt dezvăluite și prin descoperirea unor fragmente de văscioare utilizate la fumigații și iluminat”, transmit cei de la MNaB.
Săpăturile la situl Movila lui Deciov au fost reluate în anul 2000, de arheologul Dan Ciobotaru, împreună cu specialiști din Canada. Cu această ocazie au fost realizate primele prospecțiuni magnetometrice din zonă. Cercetările vor continua pe parcursul anului viitor, cu dezvelirea celui mai vechi nivel de locuire din așezare.