Ar putea începe, în sfârșit, reabilitarea fostului abator. Planurile proprietarului
Unul dintre spațiile cele mai importante din patrimoniul industrial al Timișoarei va fi reabilitat. După un secol, se va putea vedea dincolo de gardul fostului abator de pe bd. Eroilor, unde proprietarul a decis să se apuce de treabă. E un proiect ambițios, care ține seamă de istoria locului.
Goldale Real Estate, proprietarii terenului și ai clădirilor care au mai rămas în picioare în zona fostului abator, au decis să se apuce, în sfârșit, de treabă. În ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a PMT a fost prezentată documentația premergătoare proiectului tehnic pentru „etapa1 de dezvoltare, reabilitarea monumentului: «Reabilitare clădiri Ansamblu Monument Abator – intervenții structurale și nestructurale pe interior și exterior (…) Demolare parțială gard existent. Organizare de șantier”.
Practic, e o premieră în imobiliarele din Timișoara, ca un proprietar să se apuce de partea cea mai costisitoare a investiției, și anume reabilitarea. Arhitecții care lucrează la documentație au solicitat un punct de vedere prealabil al comisiei PMT. „Ne pregătim de proiectul tehnic și era oportun să avem părerea CTATU înainte de acesta”, a spus arh. Dudu Radoslav. Alături de colegii din echipă, acesta a prezentat ideile care vor sta la baza PT. Poate cel mai important este că, spre deosebire de propunerea anterioară, care viza doar păstrarea fațadelor halelor laterale, actuala viziune include reabilitarea clădirilor și integrarea lor în noua construcție.
Gardul va fi dat jos
„Pentru ca spațiul să fie legat de oraș, trebuie să funcționeze fără gard. Este ceea ce am și propus Ministerului Culturii, care însă a cerut menținerea acestuia, deși jumătate din el este din prefabricate, realizat în ultimii ani de comunism. Noi vrem să-l demolăm, dar să menținem poarta. Urmează să mai vedem la Ministerul Culturii. În ultimii 100 de ani n-a putut nimeni să vadă ce este după acel gard, este spațiul public de care are nevoie cartierul”, a explicat arhitectul.
Clădirile actuale vor fi refăcute și vor fi integrate într-o structură nouă, cu alte clădiri pe același nivel. Ele vor fi destinate birourilor și spațiilor comerciale.
Fostul abator se află pe un teren de aproximativ 48.000 metri pătrați. El a fost construit în anii 1904-1905, după planurile arhitectului Székely László . Ansamblul este compus din clădirea turnului, două hale, poziționate în lateralul turnului, și două pavilioane în zona de acces. El este înscris în lista de monumente istorice cod LMI TM-II-m-A-06134. Activitatea în abator a încetat în 1989. De 30 de ani, clădirea a fost lăsată în paragină, deși propunerile au fost foarte multe. Acestea au presupus un mall, apoi un centru comercial, căruia să i se adauge spații de birouri, locuințe și un hotel. În 2006 a fost aprobat un PUZ, care a fost prelungit în 2016 până în decembrie 2019. În vara lui 2020 a existat o consultare publică pentru un nou PUZ.