Andrei Drăgilă contestă demiterea de la Horticultura. Și spune că PMT are datorii de aproape 200.000 de euro

Directorul demis al Horticultura e gata să dea în judecată societatea, pentru că, spune el, nu există motive pentru o astfel de decizie drastică. Andrei Drăgilă susține că PMT are facturi neplătite de aproximativ 200.000 de euro și, în plus, nici nu a comandat lucrări de întreținere la spații verzi decât în valoare de mai puțin de jumătate din contractul estimat.
Andrei Drăgilă a fost demis din funcția de director general al Horticultura SA la finele săptămânii trecute. Decizia a fost luată în unanimitaea în consiliul de administrație al societății, care a numit interimar, pentru patru luni, și un nou director. Drăgilă face acum un inventar al activității sale din ultimul an și susține că demiterea nu are nicio bază reală.
Horticultura a primit prin atribuire directă, în iunie 2020, lucrările de întreținere pentru parcurile și bulevardele din zona centrală. „Pe parcursul anului 2021 societatea a preconizat lucrări de realizat pe spaţii verzi în valoare totală de 18,37 m,ilioane de lei, faţă de valoarea contractului subsecvent care a fost de 18,9 milioane de lei. Din valoarea totală preconizată (…) Direcţia de Mediu a Primăriei a comandat lucrări în valoare de 9,05 milioane de lei, rezultând un procent de 49,26% din valoarea contractului subsecvent”, spune Drăgilă.
Datele lui Drăgilă
Potrivit directorului demis, procentul nerealizat are mai multe cauze: nerespectarea valorii contractului cadru, dar și negocierea tarifelor „care nu au avut loc, cu obiecţiuniile aduse la semnarea Contractului Cadru care se referă la :actualizarea manoperei conform legiilor în vigoare; preţul de achiziţie la materialul dendrologic şi floricol; preţul de achiziţie la mobilier urban: bănci, coşuri gunoi, pontoane, etc.” Datele lui Andrei Drăgilă arată că Horticultura a încheiat exerciţiul financiar al anului 2021 cu o cifră de afaceri de 12,2 milioane de lei, „cu o descreştere faţă de anul 2020 cu 20,83% şi cu un profit net estimativ de 29.772 lei”.
Drăgilă spune că au fost îndeplinite criteriile de performanță în proporție de peste 90% în ceea ce privește veniturile și productivitatea. La capitolul „lichiditate”, procentul ar fi de 130%. Directorul demis oferă indici de 100% în ceea ce privește „calitatea serviciului, satisfacţie clienţi, capacitate angajaţi”, dar și „stabilirea, revizuirea şi raportarea la timp a indicatoriilor de performanţă a intreprinderii” sau „stabilirea şi respectarea politicilor de transparenţă şi comunicare”. În conturile societății ar fi fost, la 21 ianuarie, 3,6 milioane de lei. În plus, Horticultura ar mai avea de încasat de la PMT peste 908.000 lei, pentru lucrări efectuate, dar neplătite.
„Am aflat din presă că am fost revocat din funcţie de către CA-ul societăţii în condiţiile în care contractul de mandat se încheie în data de 17 decembrie 2022. Evident că voi acţiona în instanţă această măsură abuzivă, iar daca voi cîştiga voi face plângere penală pentru abuz în serviciu tuturor celor care au hotărât această ilegalitate”, conchide Andrei Drăgilă. Demiterea acestuia era dorită de șefii PMT încă de vara trecută.