Ambulanța pentru Monumente: Premiul Publicului la Premiile Europene pentru Patrimoniu

ambulanța pentru monumente

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Europa Nostra 2020, este cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului. Peste 12.000 de oameni, din toată Europa, au decis că Premiul Publicului va merge către Ambulanța pentru Monumente, un proiect care a contribuit la salvarea a sute de clădiri monument istoric din România.

Ambulanța pentru Monumente a obținut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă. Ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu s-a desfășurat pentru prima dată integral în mediul online. Au participat virtual Comisariul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, și Președintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger. Au fost trei laureați ai Marilor Premii, selectați din 21 de inițiative (din 15 țări europene) și câștigătorul Premiului Publicului.

Laureații Marilor Premii, care vor primi câte 10.000 euro, sunt:

  • restaurarea exemplară a bazilici „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila (Italia), grav avariată de cutremurul devastator din anul 2009
  • Rețeaua Tramaontana III (Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Spania), dedicat cercetării patrimoniului tangibil și intangibil din regiunile montane ale Europei
  • marea expoziție „Auschwitz. Nici demult. Nici departe” (Polonia, Spania), ce a marcat aniversarea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de concentrare.

Ce este Ambulanța pentru Monumente

Premiului Publicului vine în România, la Ambulanța pentru Monumente.„Implicarea comunității în prezervarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialiști, recuperarea tehnicilor traditionale si a resurselor materiale locale și concentrarea pe o abordare responsabila a mediului înconjurător sunt caracteristici esențiale pentru succesul noastre. Premiul contribuie la promovarea misiunii noastre și ne întărește gândurile de extindere a proiectului în alte țări europene care se confruntă cu abandonul monumentelor”, au spus Eugen și Veronica Vaida, arhitecți în cadrul Asociației Monumentum, dezvoltatorii proiectului.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la păstrarea a sute de monumente istorice, printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. Intervențiile sunt desfășurate de către Asociația Monumentum (titularul și dezvoltatorul proiectului), Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, Asociația Vernacular și Asociația Arhaic. Rețeaua este în continuă creștere.

About Post Author