Ambulanța încă nu are nevoie de minibuzele oferite de Primăria Timișoara. Ci de asistenți pentru recoltări

ungaria

Primăria Timișoara vrea să ajute Serviciul de Ambulanță Timiș, dar… nu prea nimerește. SAJ are nevoie de mașini și asistenți pentru recoltarea de probe de SARS-CoV2. Primăria a trimis asistenți care știau că se duc să lucreze la call center, așa că n-au stat la noul job.

Primarul Dominic Fritz a anunțat marți că SAJ va primi spre folosință cinci minibuze de la STPT. „Suntem și într-o situație în care ambulanțele abia mai reușesc să facă față. Încercăm să găsim mașini de la societățile din subordinea primăriei, să le punem la dispoziție Serviciului de Ambulanță pentru recoltarea de probe la domiciliu, ca să nu trebuiască să folosească ambulanțe pentru asta. Pregătim microbuze STPT, pe care le vom putea folosi dacă ajungem într-o situație în care ambulanțele nu mai pot face față să aducă pacienții la triaj, la Spitalul «Victor Babeș»”, explica Fritz.

Cinci minibuze au fost deja pregătite, iar cabinele șoferilor au fost închise, oamenii urmând să poarte și echipament de protecție. Și totuși, ele nu vor ajunge încă la Ambulanță!

„În acest moment, nu avem nevoie de microbuze”

„Am apreciat oferta, dar, în acest moment, nu avem nevoie de microbuze. Am solicitat cinci autoturisme cu cinci șoferi și asistenți pe care să-i instruim la recoltări. Posibil, într-un viitor, să fie nevoie și de microbuze, mai ales pentru cazurile ușoare sau asimptomatici, dar în momentul de față încă nu este nevoie. Am făcut o hârtie oficială unde am specificat că microbuzele nu sunt utile în această perioadă, deocamdată, dar am solicitat cinci mașini cu cinci șoferi și cinci asistenți medicali”, spune Iancu Leonida, șeful SAJ Timiș.

Primăria a trimis cinci asistenți de la Medicină Școlară, dar aceștia credeau că merg să lucreze la call-center, nu la recoltare. Așa că n-au rămas la Ambulanță. „Cred că a fost o eroare de comunicare, ei au crezut că vin pentru call-center. Urmează să vină alții, cu mașini cu tot, pentru că dacă nu vin cu șoferi cu tot, nu este de ajutor”, continuă directorul de la Ambulanță,

Aglomerație la Ambulanță

Se fac în jur de 300 de recoltări pe zi, la care se adaugă solicitările nelegate de Covid. „Numărul de personal și de mașini este limitat. Am avut zile când am făcut 337 recoltări, cu 18 mașini în județ, din 36-40, cât operează în cursul unei ture. Este presiune foarte mare, având în vedere că și noi suntem oameni. Avem din ce în ce mai mult personal care intră în izolare, fiind pozitivi, și alții care intră în carantină. Pierdem astfel personal. Ca să înțelegeți cam care este presiunea, media solicitărilor pe zi la SAJ era 370. Am ajuns într-o zi la 744 de intervenții. Acum ne-am stabilizat undeva la 650, cu trend crescător”, spune Iancu Leonida.

De la începutul pandemiei, 32 de angajați de la Serviciul de Ambulanță al Județului Timiș au avut Covid. În prezent, sunt bolnavi trei medici, trei asistenți și trei ambulanțieri.

About Post Author