Amazonia e gata de deschidere. Între timp, în Ungaria, aquaparkurile au probleme / FOTO

Bazine pentru adulți și copii, tobogane, saune de mai multe feluri, masaj, kinetoterapie. În ultima zi a lui martie se deschide Amazonia, primul centru de relaxare și distracție acvatică din Banat. A costat peste 100 de milioane de lei, din care o treime bani europeni, și oferă timișorenilor posibilitatea de a se simți bine și acasă, dacă au chef de… bălăceală.
Aquaparkul Amazonia e gata și așteaptă oaspeți din ultima zi a lui martie. Șantierul a durat efectiv 21 de luni și a costat peste 100 de milioane de lei, din care finanțare europeană, de 28 milioane. Complexul va funcționa pe toată durata anului, în fiecare zi, între orele 10 și 22. Sunt bazine și în interior, și în exterior, acestea din urmă fiind funcționale de la 1 iunie.
Amazonia are trei zone principale: Aquapark, Termal și Spa. Există un centru de masaj, o clinică de recuperare, cu fizio și kinetoterapie, și urmează să fie deschisă și o zonă de cazare, unde sunt disponibile 22 de camere, destinate celor care au de făcut tratament timp de mai multe zile.
Și pentru mari, și pentru mici
Zona Aquapark, situată în interior, are 7.500 mp. Există aici un bazin cu adâncime maximă de 40 cm, dedicat copiilor de până în 10 ani, echipat cu tobogane și jucării acvatice. Bazinul mare de relaxare ar două instalații de tip râu leneș, 58 de locuri de hidromasaj, 10 șezlonguri pentru masaj cu aer, 5 vulcani de aer, instalații de masaj cervical și jacuzzi, grotă, perdea de apă și iluminat cromoterapeutic. La dispoziția clor dornici d distracție este și un bazin cu tobogane cu trasee diferite și înălțimi de la 3 până la 9 m.
Zona Termal este prevăzută cu trei bazine – un bazin interior cu apă termală, un bazin interior cu apă clară, respectiv un bazin exterior cu apă termală. Temperatura apei termale este de 37-39 grade, iar izvoarele sunt săpate la o adâncime de peste 100 m.
În zona Spa se găsesc baie de aburi, dușuri tematice, salină, saună finlandeză, cu aburi sau infraroșu, curte interioară cu saună exterioară, sală de relaxare cu 16 șezlonguri. Sunt disponibile, de asemenea, șapte săli pentru terapii asiatice, cu tot felul de tipuri de masaj și nu numai.
Cât costă
De la 1 iunie, pe durata verii, vor fi funcțional piscine exterioare: un bazin olimpic cu o lungime de 50 m și o suprafață de 1.300 mp prevăzut cu dușuri de apă, un bazin de relaxare cu o suprafață de 500 mp, un bazin pentru copii, cu apă încălzită la 26 de grade, două bazine cu apă termală și un complex cu șase tobogane acvatice și zonă splash.
Zona de vestiare include aproape 1.000 de dulapuri pentru vizitatori, dușuri și cabine, inclusiv spații speciale pentru mamă și copil. În foodcourt au loc la masă simultan 180 de persoane și sunt și mai mult terase interioare și exterioare.
Tarifele încep de la 20 de lei pentru copii și 40 de lei pentru adulți, pentru zona Termal cu acces timp de 4 ore, respectiv 40 de lei pentru copii și 70 de lei pentru zona Aquapark. Tariful maxim care oferă acces o zi la toate zonele este de 70 de lei pentru copii și 130 de lei pentru adulți, de luni până vineri, și 80 lei / copil, respectiv 150 lei / adult, în weekend.
În Ungaria situația nu e roz pentru aquaparkuri
Pe rețelele de socializare, discuțiile despre cât de mari sunt prețurile la Amazonia au apărut deja de mai mai multe zile. Termenul de comparație sunt aquaparkurile din Ungaria, unde timișorenii sunt clienți fideli de ani buni.
La Aquapolis, în Szeged, un bilet de o zi pentru un adult costă, conform site-ului, 90 de lei. La Oroszhaza e doar 44 lei, însă aici… surpriză! Potrivit site-ului, piscinele interioare, cu excepția celei cu apă termală, vor fi închis pe toată durata acestui an. Motivația oficială este șantierul început pe durata pandemiei și nefinalizat încă, din cauza unor probleme apărute pe parcurs.
Intervin aici adevărata problemă. Potrivit AFP, în Ungaria, celebrele băi termale au mari probleme în a-și asigura costurile de întreținere. Edit Reffy, de la Budapest Spa, care operează băile din capitala maghiară, spune că întreținerea „costă cu 170% mai mult decât anul trecut”. În consecință, biletele de intrare s-au scumpit, orele de funcționare s-au redus, iar piscinele exterioare au fost acoperite. La Gellert, prețurile au crescut cu peste 30%. În consecință, un bilet de o zi, peste săptămână, costă acum 122 lei, iar de vineri până duminică și de sărbători, 142 lei. Drept e că și decorul este cu totul altfel.
Însă în toate orașele cu spa-uri, situația e cel puțin la fel de dificilă. Conform Asociației Maghiare a Băilor Termale, un sfert din aquaparkurile din țară funcționează deja cu orar redus.