Album de jazz înregistrat în Timișoara, unul dintre cele mai bune din lume în 2020

Transylvanian Folk Songs

Credit foto: Mircea Sorin Albuțiu

Proiectul Retracing Bartók are ecouri peste tot în lume. E vorba, de fapt, de albumul Transylvanian Folk Songs, înregistrat aproape acum trei ani la Timișoara. Se regăsesc pe el pianistul Lucian Ban, violistul american Mat Maneri și saxofonistul britanic John Surman. A ajuns în topul Billboard și e recomandat de specialiști și fani.

Albumul Transylvanian Folk Songs a fost înregistrat la Timișoara, în 2018, la Sala Barocă a Muzeului de Artă. El face parte din proiectului Retracing Bartók și este o colaborare între Lucian Ban, John Surman și Mat Maneri. Anul trecut, a intrat în topurile celor mai bune materiale discografice realizate de criticii specializați în muzică de jazz și se bucură de elogiile presei internaționale.

Totul a început în mai 2020, după ce National Public Radio din SUA a difuzat o cronică audio în care a inclus fragmente din muzica celor trei și o analiză rafinată a acesteia. Ea a fost preluată de sute de radiouri locale, astfel că albumul a fost propulsat în topul Billboard, unde a rămas mai multe săptămâni. Criticul NPR Kevin Whitehead scrie despre „misterul și claritatea cu care trioul infuzează cântecele tradiționale din Transilvania, despre cum pianul cântă precum clopotele unei biserici”, iar revista Jazz Times descrie albumul drept „un act de tribut, dar și de transformare”. Revista britanică Wire descrie interpretarea lui Ban drept „luxuriantă și romantică, în timp ce viola geme, iar clarinetul murmură precum un râu subteran”.

Despre Retracing Bartók

La sfârșitul lui 2020, albumul a fost inclus în topul criticilor de jazz la National Public Radio, în Balkan World Music Charts Top 20, în Best of 2020 al jurnalistului Karl Lippegaus de la Deutschlandfunk Radio Germania și în Jazz Suite Top 2020 Albums în Polonia. Transylvanian Folk Songs a fost nominalizat de revista New York City Jazz Record la Best of 2020.

***

Proiectul Retracing Bartók este conceput ca o celebrare a extraordinarei diversități și bogății a muzicii românești tradiționale. El este, în același timp, o reconstituire a poveștii lui Béla Bartók în România și a dragostei lui pentru muzica din această parte a lumii. Începând cu 1907, Bartók face mai multe de călătorii de cercetare în Transilvania și Banat, înregistrând cea mai mare colecție de cânt popular românesc de până azi. Cu cele peste 3.400 de cântece instrumentale și vocale. Bartók a pus astfel bazele etno-muzicologiei moderne. Retracing Bartók, parte din programul Timișoara Capitala Europeană a Culturii, este coprodus de Jazz Updates și Timișoara 2023, fiind curatoriat de Lucian Ban și Mat Maneri, împreună cu Jazz Updates.

About Post Author