Administratorul judiciar al Colterm vs. PMT. Lațcău: În 15 luni s-au plătit aproape 300 de milioane de lei

colterm

Consorțiul care se ocupă de insolvența Colterm a notificat, vineri, PMT, pentru plata unor restanțe de 2,3 milioane de lei, care ar fi trebuit achitate în câteva ore. Somația include și alte datorii, unele din 2017! Ciudate sunt însă instituțiile pe care Colterm le consideră în subordinea PMT: o unitate militară, politehnica sau biblioteca UVT.

Consorțiul Alfa & Quantum Consulting SPRL – Maestro SPRL – Insolvein SPRL, care se ocupă de insolvența Colterm, a solicitat Primăriei Timișoara, în 17 martie, plata a trei milioane de lei, „în vederea achitării furnizorului de gaz, pentru a evita plata penalităților”. Termenul de plată era chiar vineri, 25 martie. PMT susține însă că a achitat tot ce era de achitat și nu mai are niciun fel de datorii către societatea de termoficare.

Vineri, administratorul judiciar a revenit cu o nouă adresă, prin care cere achitarea, în câteva ore, a unui debit de peste 2,3 milioane de lei. Acesta ar fi compus din mai multe restanțe de plată, atât pentru energie termică, dar și pentru lucrări de reparații. Unele contracte de lucrări ar data din 2017!

„De asemenea, vă aducem la cunoștință că instituțiile aflate în subordinea Primăriei Municipiului Timișoara figurează cu debite de plată către Colterm SA în cuantum de 2.847.021,58 lei, și de 5.922.991,40 lei conform situațiilor facturilor neachitate la data de 25 martie 2022”, precizează administratorul judiciar.

Zeci de datornici, de toate felurile

Notificarea este însoțită de mai multe tabele care însumează diverse facturi. Există, de asemenea, o lungă listă de unități de învățământ, unele cu facturi emise în 11 martie 2022. Cea mai veche factură de pe această listă datează din octombrie 2018 și are o valoare de 836 lei. În același tabel se regăsesc, ca datornici, și Camera de Comerț, și Direcția Sanitar-Veterinară, și Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare sau Spitalul Județean. Ce legătură au aceste instituții cu PMT numai Colterm poate ști, pentru că documentul are antetul societății de termoficare.

Există, de asemenea, și o „situație de facturi neachitate la 25 martie 2022 ale instituțiilor aflate în subordinea Primăriei”. Printre acestea: Biblioteca UVT, Curtea de Apel Timișoara, Spitalul Județean, Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest sau UM 01221. potrivit aceluiași centralizator, ar exista datorii de peste 1,5 milioane de lei de la spitalele „Victor Babeș” și Municipal.

Lațcău: Am plătit în 15 luni aproape 300 milioane de lei

„Colterm a găsit pe undeva, prin ceva sertare, facturi netrimise niciodată către Primăria Timișoara, de prin 2018 și 2019. Aceste facturi sunt nerecepționate, sunt neverificate, nimeni nu știe ce conțin, unde au stat. Sistemul acesta de «găsim lucruri din trecut, mai mult sau mai puțin reale, pe care vrem să le plătească primăria» nu poate să funcționeze. Mă aștept la mai mult profesionalism din partea administratorului de insolvență. Din 1 ianuarie, adică în primele trei luni ale anului, PMT a plătit către Colterm peste 92 de milioane de lei. Asta înseamnă echivalentul șantierului de pe bd. Cetății sau de pe Stan Vidrighin, ba chiar mai mult”, a declarat, pentru stiridetimisoara.ro, viceprimarul Ruben Lațcău.

Potrivit acestuia, PMT a virat anul trecut către Colterm alte 200 de milioane de lei. „Practic, am plătit în 15 luni aproape 300 de milioane de lei. Din această sumă construim Centura de Sud. Administratorul judiciar, care și-a dorit să se ocupe de administrarea insolvenței, ar trebui să vină cu propuneri, să găsească niște căi prin care să-și respecte angajamentele”, mai spune Lațcău.

Viceprimarul este categoric: toate facturile care au ajuns pe CD Loga 1 au fost plătite. „Facturile reale sunt la zi. Dacă ei se așteaptă ca facturi de prin 2017-2018 să fie plătite azi, ar fi trebuit să înceapă acum două luni un demers prin care să se asigure că facturile sunt corecte, că sunt înregistrate, că lucrările sunt recepționate, că se poate face plata. E un proces normal, standard, care denota un minim de profesionalism”, ne-a mai declarat Ruben Lațcău.

About Post Author