Adio, transport public pe Bega?! Vaporașele vor mai ieși pe apă doar pentru turiști?

vaporașe

foto: Arhivă

După șase ani și jumătate, vaporașele nu vor mai reveni pe Bega pentru transportul public. Nu e rentabil, așa că primăria va renunța la acest serviciu. Se vorbește despre turism și despre excursii spre Serbia și spre Dunăre, deși nu există punct de trecere a frontierei.

Vaporaşele STPT nu sunt prea atractive pentru timișoreni, ca transport public, și sunt folosite mai ales de turişti. Este concluzia la care au ajuns reprezentanții primăriei, care au decis ca, din acest an, ambarcațiunile să intre mai rar în sistemul de transport în comun.

„Economic nu este eficient, dar este utilizat foarte mult de turiști și un pic mai puțin și de oamenii care merg la serviciu. Noi vrem să schimbăm rolul Begăi în oraș. Bega trebuie să devină de fapt o axă verde, turistică și de recreere. Pe viitor, (rolul ei – n.r.) va trebui să fie nu de a transporta volum mare de persoane, ci în primul rând de recreere, de agrement.

Vapoarele pe care le avem acum nu sunt foarte prietenoase. Ele sunt cunoscute în Timișoara ca niște cutii de termopan și luăm deja în calcul să cumpărăm niște vapoare electrice noi”, a declarat, pentru Radio Reșița, viceprimarul Ruben Lațcău.

Potrivit acestuia, noile ambarcațiuni vor putea „să circule inclusiv înspre Serbia, pentru că în momentul acesta s-au și făcut deja excursii”.

„Se poate circula din Timișoara cu o ambarcațiune până pe Dunăre, suntem conectați la rețeaua de navigație navală. Vrem s-o creștem, dar în momentul acesta, mai degrabă din perspectivă turistică. Există într-adevăr și un potențial economic acolo, dar este unul un pic mai complex, care necesită mai multe investiții”, a mai spus Lațcău.

Primele vaporașe au circulat în 2018

În Serbia a ajuns până acum, pe Bega, doar Pelicanul, celebrul vaporaș privat, și asta doar de două sau de trei ori. Adică exact când a fost deschis, pe durata unei zile, un punct temporar de trecere a frontierei. În acest moment, între cele două țări nu există un PTF permanent pe Bega,. Deschiderea lui face parte dintr-un proiect al Consiliului Județean Timiș. Întregul proces birocratic pare însă extrem de complicat.

vaporașe

Un drum cu vaporașul de la Timișoara până la Srpski Itebej, prima ecluză din Serbia, durează cam patru ore și jumătate. STPT a făcut și curse de agrement cu vaporașul de la Timișoara la Otelec, iar locurile s-au ocupat integral de fiecare dată.

Timişoara a fost primul oraş din România care a introdus transportul public în comun pe apă. A fost una dintre ambițiile fostului primar Nicolae Robu. Primele curse au fost făcute în 2018, deși cele șapte vaporașe erau cumpărate încă din 2016. A durat însă doi ani procedura de autorizare a transportului public. A fost nevoie și de o hotărâre de guvern, care a aprobat înființarea celor nouă stații.

***

Cele șapte vaporașe au fost construite la un șantier din Galați, au câte 50 de locuri și au costat aproximativ 275.000 de euro bucata. Sunt închise complet, fără a avea și punte exterioară pentru călători, așa cum au mult mai celebrele „surate” de la Veneția.

About Post Author