Adakale trăiește! 55 de ani de memorie și istorie, prezentați la Timișoara

adakale

Adakale. Insulă devenită legendă, după construirea hidrocentralei de la Porțile de Fier. Povestea ei va fi spusă luni după-amiază, în holul Aulei Magna de la UVT.

Acum mai bine de jumătate de secol, istoria insulei Adakale se încheia sub apele Dunării. Insula a fost scufundată în 1970 ca urmare a construcției Barajului de la Porțile de Fier I. În 1968, insularii au trăit „ultima primăvară pe Adakale”, așa cum este numit un documentar realizat în acea perioadă de Studioul de Film Sahia. Locuitorii, în jur de 680 de persoane și în majoritate de etnie turcă, au fost evacuați și au avut de ales între a se stabili în Romania sau în Turcia. Astăzi, membri ai comunității Adakale locuiesc în Orșova, Turnu Severin, Timișoara, Constanța, Alba Iulia, București dar și în Istanbul, Edirne, Ankara, Izmir, Eskișehir. Ei comunică virtual prin pagina de Facebook numită Adakal yaşıyor. / Adakal trăiește.

Luni, 3 aprilie, între orele 14 și 15.30, Centrul de Studii Turce – Facultatea de Istorie, Universitatea din București, Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin, Universitatea de Vest și Muzeul Satului Bănățean organizează un eveniment dedicat memoriei și istoriei insulei Adakale. Acesta include un vernisaj al expoziției foto-documentare „Adakale trăiește!”, realizată de Silvana Rachieru împreună cu fotojurnalistul Bogdan Cristel, dar și o vizită ghidată în compania curatoarei, marcând 55 de ani de la evacuarea populației de pe insulă.

Veți putea vedea materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Adakale din Istanbul și Edirne, dar și fotografii ale acestora realizate de fotojurnalistul Bogdan Cristel în 2014.

About Post Author