Achiziții directe… culturale de 2,7 milioane de euro la Timișoara. Contract atribuit în 2 minute

achiziții directe

sursa foto: Unsplash / Kilyan Sockalingum

Instituțiile de cultură din Timișoara au făcut, în 2022, achiziții directe de aproximativ 2,7 milioane de euro. Este vorba despre contractele încredințate unui operator economic, în baza unei oferte cu cel mai mic preț. Recordul e de două minute de la publicarea „nevoii”, până la atribuirea contractului.

Cam 13,5 milioane de lei au dat, anul trecut, pe achiziții directe, instituțiile de cultură din Timișoara. Cea mai activă cumpărătoare prin acest sistem a fost Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, iar cei mai puțini bani i-a cheltuit Teatrul Merlin. Cumpărăturile sunt diverse: de la câte o piuliță sau o radieră, în valoare de 50 – 60 de bani, la lucrări de construcții. Cele mai multe proceduri de achiziție, peste 450, le-a inițiat Teatrul Național, iar cele mai puține, Muzeul Satului Bănățean.

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a făcut cumpărături directe în valoare de 1,93 milioane de lei. A inițiat 133 de proceduri, din care unele au fost anulate. Cel mai scump contract are o valoare de 210.000 lei și a vizat „produse iluminat festiv”. El a fost atribuit în două minute de la publicarea intenției.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a inițiat 98 de proceduri de achiziție directă, în final fiind făcute cumpărături de 1,75 milioane de lei. Cele mai scumpe contracte vizează reparațiile din Bastionul Theresia: unul de 368.063 lei, atribuit în 35 de minute, pentru interior, iar altul, de 381.852 lei, cu o ofertă acceptată în 12 minute de la publicare, pentru exterior. Ambele au revenit Cornixinroc, o firmă din Sânandrei care în 2021 a avut un singur angajat.

Filarmonica Banatul a făcut cumpărături directe de 714.000 lei, fiind inițiate 121 sde proceduri. O treime din sumă, respectiv contractul cel mai mare, are valoare de 217.363 lei, și este pentru „reparații curente la corpul A”. Oferta a fost acceptată în aproximativ trei ore de la inițierea procedurii. Ea vine din partea Stareto SRL, o firmă care a avut mai multe contracte cu primăria pe timpul vechii administrații. Este și firma care a făcut lucrarea de la poarta de intrare în oraș dinspre CAlea Lugojului, prăbușită peste mașina unui tânăr, care și-a pierdut viața, la furtuna din septembrie 2017.

De ce au avut nevoie muzeele

Muzeul Național al Banatului a inițiat 133 de proceduri de achiziție directă, în sumă totală de 768.443 lei. Cel mai mare contract are o valoare de 79.023 lei și este pentru „ pachet 1 ambalaje”. El a fost atribuit într-o oră și 20 de minute.

Muzeul Național de Artă a dat 1,26 milioane de lei pentru achiziții directe, fiind inițiate, în total, 145 de proceduri. Cea mai mare sumă a fost de 133.850 lei, pentru un „kit grup electrogen”, contractul fiind atribuit la aproape o zi de la publicare.

Muzeul Satului Bănățean a făcut, anul trecut, 10 achiziții prin atribuire directă, în sumă totală de 778.374 lei. Mai bine de jumătate din acești bani, adică 418.949 lei, au mers pentru un contract de „racord la rețeaua electrică”.

Centrul de Cultură și Artă a inițiat anul trecut 115 proceduri de achiziție directă, suma totală cheltuită fiind de 1,1 milioane de lei. Cel mai mare contract a fost în valoare de 134.113 lei, pentru „servicii turistice”, cel mai probabil pentru o deplasare a Ansamblului Banatul.

Pe ce au dat bani teatrele și opera

Teatrul Național Timișoara a făcut achiziții directe în valoare de 1,38 milioane de lei, fiind inițiate nu mai puțin de 468 de proceduri. Multe dintre ele vizează piulițe sau bandă adezivă. Cel mai scump contract a fost pentru „servicii de pază”, a avut o valoare de 264.528 lei și a fost atribuit în trei minute. Teatrul a plătit și 130.000 de lei pentru studiul de fezabilitate necesar pentru reabilitarea Sălii 2. Documentația a fost prezentată, în iulie 2022, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a PMT. Șantierul propriu-zis ar trebui să înceapă cândva în acest an, dar încă nu a fost lansată licitația pentru proiectare și construcție.

Teatrul German a dat 1,41 milioane de lei pe astfel de cumpărături, inițiind 293 de proceduri. Cea mai scumpă achiziție a fost în valoare de 133.839 lei și a vizat 3 videoproiectoare cu laser. Atribuirea s-a făcut în 12 minute.

Teatrul Maghiar a inițiat 345 de proceduri de achiziție directă, valoarea totală a celor finalizate fiind de 425.277 lei. Cel mai mare contract a fost de 74.088 lei, pentru „închiriere echipamente”, atribuit în 25 minute.

Opera Națională Română a cheltuit pe achiziții directe 1,84 mililoane de lei, fiind inițiate 312 proceduri. Cel mai scump contract, atribuit la aproape două zile de la publicare, a fost în valoare de 194.578 lei. El a vizat „3 lifturi, structuri decorative din aluminiu și perete décor tip casetă luminoasă”.

Teatrul Merlin a inițiat 16 proceduri de achiziție directă, valoarea totală a celor finalizate fiind de 173.172 lei. Cel mai scump contract, de 56.000 lei, a fost pentru servicii de curățenie și a fost atribuit în 4 minute.

Mai trebuie spus că toate sumele menționate în acest articol sunt fără TVA, unele societăți comerciale nefiind plătitoare de această taxă.

About Post Author