Acasă în Banat: s-a muncit pe rupte la trei mori de apă la Pârvova. Una macină din nou / FOTO

acasă în banat

Trei mori, nu două, iar una dintre ele a măcinat din nou. Este „istoria” ultimei etape a proiectului „Salvăm morile de apă”, al celor de la Acasă în Banat. Voluntarii au lucrat, de această dată, în satul Pârvova, în comuna Lăpușnicel.

Asociația Acasă în Banat a pornit proiectul „Salvăm morile de apă” anul trecut, când a și cartografiat aproape 250 de mori de apă din Caraș-Severin. La începutul lui 2020, voluntarii au lucrat moara de lemn din Sasca Montană. Apoi, în peisaj a intrat și Fundația Orange, care a contribuit cu 32.000 lei, prin programul „Susține un ONG”.

S-a lucrat, în această vară, la Gârnic și la Șopotu Vechi, iar ultima oprire pentru 2020 a fost la Pârvova. În loc de două mori s-a intervenit la trei, așa că, după două zile de muncă, voluntarii Acasă în Banat s-au întrecut pe ei înșiși: trei acoperișuri cu învelitorile schimbate. „Cu sprijinul Primăriei Lăpușnicel am dat drumul la apă pe iruga morii din Gian, care nu mai funcționa de aproape 15 ani. În ciuda timpului scurt avut la dispoziție, sâmbătă am reușit să reparăm mecanismul morii, să reinstalam roata, să punem piatra la loc și să măcinăm făină”, spune Radu Trifan.

Voluntarii ar fi vrut să dea drumul la apă și pe canalul care alimentează morile Cheia și Oșoina. „Aici ar fi fost însă necesare lucrări hidrotehnice peste capacitățile noastre. Sperăm ca acum, că morile sunt pregătite, comunitatea se va mobiliza pentru a le reporni”, explică președintele Acasă în Banat.

Acasă în Banat vrea să ofere un exemplu

Una peste alta, cei de la Acasă în Banat au vrut, în acest an, să repare 10 mori. Au reușit să intervină la 12, grație implicării voluntarilor și localnicilor. De aceștia din urmă depinde, de acum încolo, cum vor ști să-și promoveze comorile.

„Recondiționarea morilor de apă va ajuta ca obiceiul străvechi al măcinatului la moara de apă să se păstreze. Făina măcinată la moara de apă poate deveni un brand al Banatului. Sperăm că prin proiectul nostru putem oferi un exemplu pentru alte comunități locale, care să se mobilizeze și să-și reabiliteze propriile mori de apă”, conchide Radu Trifan.

About Post Author